реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Історичний візит до Олександрійського патріархату

Цей візит називається мирним - так у практиці автокефальних церков зветься візит ввічливості - подяки, коли делегація церкви, яку визнала старша церква, здійснює візит для висловлення подяки і підкерслення єдності. Після константинопольського патріархату олександрійський був другим, який визнав автокефалію Православної церкви України. Олександрійський патріархат є другим за честю у православному світі.

Тож візит делегації ПЦУ на чолі з митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм є дуже важливим. До складу делегації також входяили митрополити Симеон та Євстратій, а також священик і диякон. Делегація відвідала святині Каїру, а тоді прибула до Олександрії.

5 березня, в першу неділю Великого посту, коли Церквою звершується свято Торжества Православ’я, встановлене на честь перемоги іконошанування, у патріаршому кафедральному соборі Благовіщення в м. Олександрія (Єгипет) відбулася урочиста Божественна літургія. Її очолили Блаженнійший Папа і Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ та Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Звертаючись особисто до Блаженнійшого Митрополита Епіфанія Папа і Патріарх Феодор підкреслив: «Ми дякуємо Триєдиному Богу, Який зібрав нас разом сьогодні для спільної участі у духовній трапезі віри. Ми шануємо Вашу поважну особу, бо Ви терпеливо співрозпинаєтеся разом з повнотою Вашої Церкви, а тому і перемагаєте як на Батьківщині Вашій, так і поза нею, отримуєте визнання всіх людей доброї волі, даєте добре свідчення і є справжнім пастирем. Ми обіймаємо у Господі наших сьогоднішніх співслужителів ієрархів та всіх побожних ієрархів в Україні, так само, як і кліриків, та надаємо батьківське благословення благородному та побожному українському народу, і молимо Господа Ісуса Христа, нашого Спасителя та Викупителя, Владику миру, споглянути на виноградник нашої сестринської Автокефальної Церкви України, визволити її від усіх страждань і увередити її на віки віків. Нехай так буде! Амінь!».

На згадку про візит і співслужіння Патріарх Феодор подарував Предстоятелю Православної Церкви України панагію із зображенням старозавітної Тройці – явлення патріарху Аврааму Трьох Ангелів, а також пастирський посох із символікою Олександрійської Церкви – Левом, символом її засновника апостола і євангелиста Марка.

У відповідь Блаженнійший Митрополит Епіфаній виголосив подячне слово та вручив пам’ятні подарунки – дві панагії і хрест, а також вишитий український рушник.

Митрополит Епіфаній, зокрема, казав: "Ми від серця дякуємо Вашому Блаженству та братам ієрархам Патріархату Олександрії і всієї Африки за тверду відданість православній вірі та канонічному порядку, за вияв жертовної любові та уваги до Церкви України – до ваших у Господі молодших братів і сестер. Ви підтримали нас і продовжуєте підтримувати, хоча це і стало причиною страждання для вас самих.

Однак нинішнє свято свідчить, що якою би сильною не здавалася неправда – вона все одно буде переможена. Зло неодмінно зазнає поразки, а добро та істина будуть утверджені. На стороні єресі іконоборців, які повстали проти Церкви, були сильні світу цього, була влада царів та сила зброї – але ніщо не допомогло неправді. Так і зараз нове, противне Євангелію вчення, наповнене гордістю світу цього та єрессю етнофілетизму, захопило частину Церкви Христової у краях північних, а правителі тих країв силою меча поширюють його. Однак і воно буде осуджене, як були осуджені та відкинуті давні єресі".



Теги:пцу, українська автокефалія, Олександрійський патріархат, митрополит Епіфаній


Читайте також



Коментарі (0)
avatar