реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Історичний доказ гендерної рівності вже в Чернігові

Календар на 2021 рік «Українські жінки XX століття» — саме такий символічний подарунок до Різдва Христового та нового року отримав Обласний молодіжний центр Чернігівської обласної ради від Українського інституту національної пам’яті.

«Молодіжний центр Чернігівщини — надійний та креативний партнер Інституту національної пам’яті, який робить вагомий внесок у справі національно-патріотичного виховання, вивчення історії українського державотворення, етапів боротьби за відновлення державності та поширення відповідної інформації в області. Цей календар є ще одним історичним аргументом у справі реалізації гендерної політики, якою займаються наші ініціативні соратники», — наголосив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті.

«Українські жінки ХХ століття» — це зручний настільний календар, що розповідає історії українських жінок, які у різний спосіб вплинули на становлення та розвиток української державності або здійснили вагомий внесок у розвиток української науки, культури, освіти чи інші визначні досягнення наприкінці ХІХ– ХХ століттях. Кожен місяць в календарі присвячені одній українській діячці за принципом хронологічного відбору за круглими та напівкруглими датами року народження.

Символічно, що у календарі на 2021 році можна дізнатися про двох славетних уродженок Чернігівщини:
1) Софія РУСОВА, українська педагогиня, прозова письменниця, літературознавиця та громадська діячка, автор концепції національного виховання, одна з піонерок українського фемінізму, яка 165 років тому народилася в селі Олешня Чернігівської губернії;
2) Христина АЛЧЕВСЬКА, українська педагогиня, організатор народної освіти, яка 180 років тому народилася в місті Борзна Чернігівської губернії.
Також серед героїнь календаря політикеса Олена ЛЕВЧАНІВСЬКА, військовичка Софія ГАЛЕЧКО, громадські діячки, поетеси, письменниці й вчені – Дніпрова ЧАЙКА, Олена ТЕЛІГА, Марія БАЧИНСЬКА-ДОНЦОВА, Надія СУВОРЦЕВА, Атена ПАШКО, Галя МАЗУРЕНКО, учасники визвольної боротьби — членки ОУН Ірина СЕНИК і Теофілія БЗОВА.
Дизайн цього видання здійснив Ярослав Копаниця, консультанти — Оксана Кісь та Володимир Бірчак.

ЩЕ ОДНА ПРИЄМНА НОВИНА: авторка проекту — Наталія Слобожаніна, співробітниця Українського інституту національної пам’яті, яка родом із Чернігівщини.

Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті






Теги:календар, українські жінки, УІПН


Читайте також



Коментарі (0)
avatar