реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

"Ми сидимо на старому стилі через вас!"

Думаю, ви, як і я, не раз чули від прихильників моспатріархату такий ВАГОМИЙ аргумент, чому вони дотримуються старого "Юліанського" календаря: "А ми святкуємо так, як Єрусалимська Церква! Як у Єрусалимі, так і у нас!"

Ну і, звісно, що проти такого "авторитету" так просто не попреш! А правда ось де:
Саме цими словами, які я взяв "у лапки", патріарх Єрусалимський Феофіл ІІІ відповів клірику РПЦ, архімандриту Феогносту Пушкову на запитання "Чому Ви дотримуєтеся старого стилю?"

Ось його повна відповідь: "МИ СИДИМО НА СТАРОМУ СТИЛІ ЧЕРЕЗ ВАС, ТОМУ ЩО ВАШІ ПАЛОМНИКИ - ЦЕ ГОЛОВНЕ ДЖЕРЕЛО ДОХОДУ ЄРУСАЛИМСЬКОЇ ЦЕРКВИ. ЯК ЛИШЕ РПЦ ПЕРЕЙДЕ НА НОРМАЛЬНИЙ КАЛЕНДАР, МИ ПЕРЕЙДЕМО ВСЛІД ЗА ВАМИ!"

Треба зазначити, що Єрусалимський Патріархат у юдейській державі Ізраїль перебуває на правах "ми вас терпимо, але помагати не будемо!" За віросповіданням, близько 83% жителів Ізраїля – юдеї, мусульман – 13% та християн – 2,4. Нині Єрусалимській Церкві належить 23 храми і 27 монастирів, більшість із яких розташовані у самому Єрусалимі. І все!

Думаю, ви розумієте, що саме тому Феофіл 3 так чекає всі оті фсб-шні делегації новінських, паканічів, мураєвих, кірілів та онуфріїв. Бо вони привезуть щедрі "дари", без яких ЄП "загнеться"!

А за що ж тоді жити цілій структурі Патріархату, навчати майбутніх священників, проводити місії, тримати у задовільному стані храми? Виключно за рахунок пожертв із-зовні! А хто пожертвує і звідки? Ото лише є подвір'я Єр. П. в Москві, знаходиться у храмі Воскресіння Словущого на Арбаті, яке було подароване Олександром 3 у 1817 році на прохання п. Полікарпа. В обмін той "подарував" частицю Хреста Господнього і правицю великомученика Євстафія Плакіди, які знаходяться в храмі досі!

Ото і вся арифметика! Коли у паломників з РПЦ (тобто з країн колишнього соцтабору) відпустки, коли вони можуть приїхати і ПРИВЕЗТИ ГРОШІ, тоді і служимо! Гріховного тут ніби нічого немає, але і святого теж!
Левову частину цих паломників, як ви розумієте, складають віруючі "УПЦмп", тобто змосковлені українці. І виходить, що саме українці, до нині, теж були тою ПРИЧИНОЮ, чому Єрусалимський Патріархат не переходив на Ново-Юліанський календар!

Тому ми сьогодні допомогаємо не лише собі, але й Єрусалиму і всьому світовому Православ'ю стати менш залежними від москви! Борімося! Бо за нами не лише Київ і Константинополь, а і Єрусалим!

Роман ГРИЩУК



Теги:РПЦ, календар, Єрусалимська церква, Роман Грищук


Читайте також



Коментарі (0)
avatar