реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Інтелігенція і порожнеча

От якщо взяти пересічного чернігівського інтілігєнтного мальчіка або дєвачку років 35-50, як приклад.
З чого складається їх "начітанность і інтілігєнтность"? Якщо в якості експерименту почати шматок за шматком прибирати з їх свідомості "особливо цінні" знання?

Прибрати Чайковского, Глінку і Мусоргского разом зі всією могучей кучкой. Прибрати потім БГ і ДДТ з Цоєм. Чи залишиться там якась музика?

Прибрати "12 стульєв" разом з півом только для члєнов профсоюза, Достоєвського разом з ідіотом і його красотой, Пєлєвіна і Бродського з Пастернаком. І Братьев Стругацкіх разом з Булгаковим. Що залишиться? Ну анікдотікі про Штірліца мабуть, які також потрібно викинути на смітник.

Дуже сумна картинка буде. Буде практично пусте місце замість “інтілігєнтого начітаного мальчіка”. Вибачте за референс до знайомої вам книжки товарістча Пєлєвіна, що є закадичним другом головного рашиста Суркова, але... Буде отой самий “Чапаєв і пустота”.

Я розумію, як болісно і соромно це визнавати. Я сам пройшов цей шлях, але давненько вже, років 15 тому. І весь цей час намагався заповнити прогалини, що з’явились після відмови від імперсько-совєцького дискурсу, після викидання на смітник всього цього хламу.

Олексій ЛУКІН



Теги:Пєлєвін, Совок, деколонізація, російська література, Олексій Лукін


Читайте також



Коментарі (0)
avatar