реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Гвинтовка краще Бернеса!" - не всі ніжинці хочуть совєтського співака

Відомий ніжинський "робінгуд", що боровся з поширенням наркотиків у Ніжині, коли торгашів захищала міліція, засновник добровольчого батальйону "ОУН" Владислав Попович повідомив про зібрання ніжинців, які не хочуть повернення скульптурної композиції радянському співаку Марку Бернесу у Графський парк.

"Початок творчої діяльності даної особи співпадає з вбивством мільйонів українців під час Голодомору! Коли українські діти пухли від голоду, пан Бернес співав катам в ситій москві! , -
пише Владислав Попович. - Жодного слова на захист українців, яких в цей час винищували!
Вся творча діяльність Бернеса супроводжувалась сталінським терором українців, їх фізичним знищенням, паралельно - нагороди та премії для Марка!"

Активіст впевнений: "Пам'ятник Бернесу - це гра гитари "я люблю тебя жизнь" на могилах замучених предків! Ніжинець Бернес - талант та ганьба нашого міста! Місце його монументу в москві, але не в Ніжині!"

Довідка "Сіверщини".
Марк Бернес (справжнє прізвище - Найман) народився і до 5 років жив у Ніжині. Є видатним російським співаком єврейського походження. Лауреат Сталінської премії. Скульптурна композиція Марку Бернесу втсановлена в Ніжині на кошти громадянина РФ Юрія Коптєва без відповідних дозволів, через що її викрадення не може тепер кваліфікуватися злочином.

Натомість ніжинські активісти пропонують встановити пам'ятник ніжинському козацькому полковнику Матвію Гвинтовці

Довідка "Сіверщини".

Ніжинський полковник Війська Запорізького (1663-1667) спочатку був запорозьким козаком. Перебував у складі делегації гетьмана І. Брюховецького, яка у 1665 році прибула до Москви для укладення договору, проте, підписати цей договір відмовився, вважаючи його нерівноправним. Повернувшись в Україну, почав викривати Брюховецького за його проросійську політику. В 1667 році був позбавлений посади ніжинського полковника, заарештований, згодом кинутий до в'язниці, де просидів до падіння Брюховецького.
Згодом зблизився з гетьманом Дем'яном Многогрішним. Очолював делегацію гетьманського уряду на переговорах з московським урядом, за що знову був призначений полковником ніжинським. У 1672 р., після арешту Д.Многогрішного, засланий до Сибіру, де героїчно загинув.



Теги:полковник Матвій Гвинтовка, Ніжин, Марк Бернес


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Логічно!
Невже не зрозуміло, що прилуцько-московсько-канонічний будувельний магнат Коптєв встановлював Бернеса з метою просування путінського культу вєлікай пабєди Росії.
Цей культ став ідеологічною основою анексії Криму і війни  на Донбасі.
avatar
0
2
Найкращий вихід з цієї довготривалої скандальної ситуації - повернути Коптєву скульптуру кіноперсонажу, який ніякого відношення до міста не має, і відновити понівечений Графський парк.
avatar