реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Гроші виділяють на проекти, а «Просвіту» виселяють

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної адміністрації оголосив конкурс на розподілення 350 тисяч гривень. Вони виділяються в рамках обласної програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства.

В той же час управління комунального майна обласної ради надіслало обласному товариству «Просвіта» імені Т.Шевченка вимогу звільнити орендоване приміщення з 1992 року.

Говорить голова громадської організації Олександр Шевченко, учасник АТО, про якого нещодавно розповідав «Голос України»: « Ми додзвонилися до начальника – Андрія Буніна. Запитали про лист й чим мотивують, бо ми писали звернення щодо продовження угоди оренди. У відповідь почули «Це приміщення має більшу комерційну вартість ніж платите ви».

Тобто – за логікою цього чиновника – можна б продати і обласний театр, адже він має ще більшу комерційну привабливість…

Олександр Шевченко наголошує: «Товариство Просвіта орендує цей будинок більше 20 років. Справно сплачує комунальні та орендні платежі. Доглядає за будинком у межах законодавства й без залучення коштів місцевої громади чи держави. У нас сьогодні діє прес-клуб, книгарня, мистецька галерея, телестудія, редакція нашої просвітянської газети «Сіверщина», волонтерський_центр, відділення тероборони. Уже вшосте запускаємо Школу_журналістики. Підтримуємо учасників АТО. Більше того - члени нашого товариства воюють на Сході».

Садибний будинок початку 20 століття, у якому з початку незалежності розміщається «Просвіта» імені Т.Шевченка замість музею комсомольської слави, давно став символом державницьких громадських організацій. До того ж, «Просвіта» внесла у збереження будинку не відторгнену частку, як ось заміна вікон, встановлення художньо виконаних воріт, відмостку, ремонт фасаду тощо. Жодних коштів ні з обласного бюджету, ні від столичного свого керівництва чернігівська «Просвіта» не отримувала. В той же час для комерсантів, що в них усе продається і все купується, будинок «Просвіти» є дійсно привабливим – з елементами українського модерну, в центрі міста, з високими стелями і міцними стінами…

Скандал із виселенням «Просвіти», якій нещодавно також без жодних підстав відключали світло, викликав збурення серед громадських організацій Чернігова – зокрема, інтернет- радіо «Свобода ФМ» провело дві передачі, які викликали жваве обговорення. Про підтримку «Просвіту» і готовність її захищати від чиновницького свавілля уже заявили ряд тих же інституцій громадянського суспільства, на підтримку яких розраховує влада Чернігівської області.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:чернігівська Просвіта, Олександр Шевченко, Чернігівська обласна рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar