реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Гроші Джорджа Сороса -- шанс для виживання Ріпкинщини

Чернігівський прес-клуб реформ організував виїзне засідання в Ріпки. В темі цього прес-туру Ріпкинський район називався як “найдепресивніший”. Невесело, але близько до реалій. Один з найбільших районів області, понад 100 населених пунктів, більшість з яких — малі села, хутори. Небагаті землі, район постраждав від Чорнобиля, не зайвої промисловості, чимале безробіття, соціальні проблеми, особливо в медицині, освіті. Але невгамовні поліщуки не опускають рук.

У цьому ми переконалися, взявши участь у “круглому столі” громадських організацій району. Головною темою було те, як ці організації освоюють отримані ними гранти, тобто грошову допомогу міжнародних фондів. Гранти, надані під написані організаціями і виконувані ними конкретні проекти. Але тема розмови була ширшою. Йшлося взагалі про потребу гуртуватися в громадські організації, розвивати їх, надавати їм підтримку з боку місцевої влади, бізнесу.

У Ріпках існує доволі активна громадська організація “Центр сприяння економічному та соціальному розвитку Ріпкинського району”. Вона зараз виконує проект з мобілізації громадського сектора на ті чи інші соціальні проблеми. І в рамках цього проекту, саме через названий центр, громадські організації району пишуть свої міні-проекти на якусь нехай невелику, але конкретну справу, на конкурсних засадах отримують під ці проекти гранти. Про це й розповіли нам виконавчий директор центру Оксана Нечепорук та заступник голови районної державної адміністрації Римма Олексенко.

Які ж проекти й хто саме виконує? Перелік їх доволі цікавий. Громадська організація “Малинівка-1” (Малинівська сільрада) збирає унікальні народні пісні Ріпкинщини. Члени організації, вони ж — самодіяльні артисти сільського фольклорного колективу “Червона калина”, який недавно відзначив 30-річчя, бережуть цю народну спадщину, виконують пісні на численних фестивалях і концертах. А темою проекту стало видання до ювілею колективу збірки, де надруковано ці пісні, а також розповідь про ансамбль. Книжечка вийшла гарна, змістовна. Громадська організація “Сузір’я” з Любкча в партнерстві з “Центром розвитку громади” міста Славутича здійснила цікавий молодіжний проект. Це було соціологічне дослідження про запити, інтереси, проблеми молодих любечан. Вся ідея проекту — підтримати в молоді любов до рідного славного містечка, заохотити не виїздити з нього, а жити і працювати тут. Тому, окрім соціології, в рамках проекту пройшли і семінари, тренінги для молодих. Ще один проект виконувала громадська організація “СПАМ”, утворена вчителями Ріпкинської школи № 2, де, до речі, й проходив “круглий стіл”. Мета проекту — сприяння активному дозвіллю молоді, щоб відірвати їх від таких згубних звичок, як паління, наркоманія, алкоголізм. У Замглаї громадська організація “Малятко” створила геральдику та базу даних про рідне селище. Славутицький союз інвалідів та Ріпкинська організація Спілки жінок України реалізували проект соціальної адаптації жінок похилого віку. Районна рада ветеранів видала гарний туристичний буклет про Ріпкинщину. “Берегиня” з Малого Листвена збирає історичні матеріали про знамениту Лиственську битву, що відбулася поблизу села майже 1000 років тому, і вже видано буклет про цю подію. “Натхнення” з Олешні зайнялося організацією дозвілля молоді, створивши в селі гуртки: футбольний, настільного тенісу, плетіння.

Зверніть увагу: проекти так чи інакше пов’язані з гуманітарною сферою, з культурою, духовністю. І річ не лише в тім, що на скромні кошти гранту у 8—10 тисяч гривень не розженешся. А ще і в тім, що акцент зроблено якраз на людину, на те, щоб підтримати жителів цієї поліської глибинки.

Говорилося й про більш масштабні проекти, які вже підготовлені, під які район отримує солідні гранти. Сотні тисяч гривень буде отримано під проект з підтримки народжуваності — дуже актуально для складного за демографією району. Благодійній фонд з Японії, очевидно із солідарності з постраждалим від радіації районом, виділяє 360 тисяч гривень на закупівлю медичного обладнання. Характерно, що в обох випадках ці гранти виділяються саме на громадські організації району і саме через них здійснюватимуться ці проекти.

Мова йшла і про доволі тісні контакти Ріпкинщини з Польщею, про поїздки туди ріпкинців за досвідом, встановлення побратимських зв’язків із польськими містами і містечками. Ріпкинці, що побували в таких поїздках, захоплено говорили про потужний розвиток громадських організацій цієї країни, про дуже великі гранти, які вони отримують від Євросоюзу на різні соціальні проекти.

Заради істини (і бодай заради вдячності) районне керівництво і сільські та селищні голови мали б дещо пояснити землякам стосовно цих грантів. Усі згадані міні-проекти здійснюються на кошти міжнародного фонду “Відродження”, тобто Фонду американського бізнесмена Джорджа Сороса, який, пам’ятаючи про своє походження зі Східної Європи, чимало робить для підтримки цього регіону. А щодо Польщі, то чого дивуватися такій допомозі, коли ця країна вже 11 років є членом НАТО і 6 років — членом Євросоюзу. Так що допомога від ЄС на соціальну сферу цілком зрозуміла. Керівники району і сіл запевнили, що вони роз’яснюють все це землякам і вдячні благодійним фондам за підтримку їхнього таки непростого регіону.

А головний висновок — треба гуртуватися. Громада може багато.
Петро АНТОНЕНКО




Теги:Джордж Сорос, громада, гранти, Ріпки, Польща


Читайте також



Коментарі (0)
avatar