реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Громадський бюджет запроваджують у Прилуках

Долучившись до міжнародного Проекту Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ «Громадський бюджет – спільний успіх активних громадян та відкритої влади» місто Прилуки вже цього року отримало можливість впровадити нову модель співпраці влади та громади – громадський бюджет.

Посадовці міської ради та громадські активісти вивчили досвід інших українських та польських міст, напрацювали відповідні документи. На останній сесії міської ради, що відбулася наприкінці липня, депутати одноголосно затвердили Положення про громадський (партиципаторний) бюджет м. Прилуки.

Відповідно до Положення загальний обсяг громадського (партиципаторного) бюджету міста Прилуки на бюджетний рік складає один відсоток обсягу власних доходів загального фонду бюджету міста, а це близько 1,5 млн. грн.

Кошти спрямовуються на реалізацію кращих проектів розвитку міста, які надійшли до міської ради від мешканців міста.

За рахунок коштів громадського бюджету в м. Прилуки можуть реалізовуватись малі та великі проекти. При цьому обсяг витрат на реалізацію малого проекту не повинен перевищувати 50 тис. грн., великого 500 тис. гривень. Про це повідомив відділ економіки Прилуцької міської ради.

Проекти повинні бути спрямовані на поліпшення комфорту проживання мешканців та естетичного вигляду міста, сприяти соціально-економічному, культурному і просторовому розвитку, впровадженню сучасних інноваційних тенденцій в усіх сферах життєдіяльності міста (не пов’язані з поточною роботою у відповідних галузях і сферах діяльності та поточним утриманням бюджетних установ).

До проектів ставляться вимоги:

- проект не суперечить чинному законодавству України;

- реалізація проекту належить до компетенції виконавчих органів міської ради;

- проект у сфері просторового розвитку має відповідати Генеральному плану міста, іншій містобудівній документації та реалізовуватись на землях та об’єктах, які належать до комунальної власності територіальної громади міста;

- проект повинен бути реалізований протягом одного бюджетного року і спрямований на кінцевий результат.

Подані пропозиції будуть проаналізовані фахівцями щодо можливості та реальності впровадження.

Кращі проекти серед тих, які отримали позитивну попередню оцінку профільних фахівців, визначаються шляхом загальноміського голосування , яке відбудеться у жовтні в комітетах самоорганізації населення, бібліотеках, міській раді. Кожен прилучанин віком від 16 років зможе проголосувати за 1 великий та за 1 малий проект протягом 15 днів. Отже, найближчими днями буде оголошено прийом проектів від прилучан, який триватиме 30 днів.



Теги:Прилуки, громадський бюджет, Україна - Польща


Читайте також



Коментарі (0)
avatar