реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Громадяни РФ дискутують про сценарії розпаду держави

Про можливий розпад імперії РФ на окремі держави говорять уже давно, і в інтернеті можна знайти чимало прогнозів різних аналітиків із імовірними картами таких держав. Однак зараз ця можливість починає видаватися цілком реальною. Хоча далеко не всі громадяни Росії радіють цій перспективі, а особливо ті, що живуть у Москві.

Наприклад, російська поетеса Аліна Вітухновська впевнена, що ніякого розпаду Росії не буде, тим більше що політично це дуже ризиковано. Вона вважає, що «любителі малих справ та місцевого самоврядування» можуть надати ведмежу послугу своїм республікам, на своїх плечах провівши у владу бандитів.

«У результаті сподіваного деструктивними особистостями розпаду може утворитися маса невизнаних “народних республік” а-ля ЛДНР, а за фактом — бандитських анклавів на чолі з учорашніми силовиками та кримінальними елементами. У кожного з яких буде своя частина колись величезного російського арсеналу ЯО. Таким чином замість однієї тиранії, що розбушувалася, ми можемо отримати відразу десятки терористичних псевдодержав, які загрожуватимуть уже не лише Заходу, а й усьому світу, за допомогою торгівлі ядерною зброєю, матеріалами (ядерними відходами), засобами доставки», — застерігає поетеса.

Полемізуючи з нею, один із колишніх лідерів забороненої в Росії національної організації «Башкорт» Руслан Габбасов заявляє, що РФ не розпадеться, але відбудеться переформатування держави.

«Адже для того, щоб об’єднатися, необхідно рішуче розмежовуватись, як говорив головний революціонер усіх часів та народів», — нагадує громадський активіст.

Він вважає, що спочатку кожна російська область має отримати статус республіки за географічною ознакою: Уральська республіка, Сибірська республіка, Московська республіка і т.д.

Потім ці та інші національні республіки (Башкортостан, Татарстан, Калмикія, Саха-Якутія і т.д.) повинні самі вирішувати, який формат об’єднання їх влаштує — федерація, конфедерація, союз незалежних держав абощо. Причому деякі республіки можуть не захотіти входити в це об’єднання і вирішать «жити окремо».

Руслан Габбасов припускає, що таке об’єднання може мати безмитні кордони, єдину валюту, єдину армію (що складається з національних гвардій республік), однак громадянство, економіка, зовнішня і внутрішня політика у кожної республіки будуть свої. Ніякої столиці — максимум місто центрального значення на кшталт Брюсселя, куди приїжджатимуть працювати обрані представники республік.

На думку громадського активіста, при цьому проблема ЯО вирішується просто: війська ООН беруть під свій контроль все ЯО та вивозять його під нуль із країни.

«А та колоніальна імперія, що ми маємо зараз, має бути зруйнована. Ви ж, ліберали, хочете усунути Путіна і зайняти його місце. Так, проведете ліберальні реформи, запрацюють демократичні інститути, але хто дасть гарантії, що після умовного (Навального, Ходорковського та ін.) не прийде черговий Путін?

Ніхто таких гарантій не дасть! І знову здрастуйте, імперія! Тому нам не потрібна така колоніальна імперія під назвою Росія», — говорить Руслан Габбасов.

Джерело: Вільний Ідель-Урал



Теги:Імперія, Росія, розпад, татарстан


Читайте також



Коментарі (0)
avatar