реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Говорили про гідну працю

Цьогорічний Всесвітній день дій за гідну працю, що відзначається в усьому світі 7 жовтня, проходить у розпал найбільшої за останні півстоліття економічної кризи. Мільйони людей втрачають роботу внаслідок спекуляцій та жадоби, які призвели до краху економічної моделі "дикого" ринку. Розуміючи усю складність ситуації, Федерація профспілок України долучилася до відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю, щоб нагадати роботодавцям та владі про проблеми людей найманої праці. В Чернігівській області криза особливо боляче вдарила по промислових підприємствах внаслідок чого тисячі їх працівників опинилися перед фактом зростання заборгованості із заробітної плати та загрозою втрати роботи. Цим та багатьом іншим питанням була присвячена прес-конференція лідерів профспілкових організацій області.

Представляючи інтереси багатотисячної громади членів профспілок області на
запитання журналістів відповідали: Микола Богдан - голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, Тетяна Матвєєва - голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки, Сергій Хоботня - голова обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу.
Голова Федерації профспілок області Микола Богдан розповів про проблеми, які примусили профспілки звернутися до громадськості у Всесвітній день дій за гідну працю: "За визначенням Міжнародної організації праці "гідна праця" повинна забезпечувати справедливий заробіток, безпеку на робочому місці, соціальний захист працівників, сприяти професійному росту працюючих, гарантувати рівне ставлення та рівні можливості для всіх і кожного. Порівняємо з нашою дійсністю: заборгованість із заробітної плати на 1 вересня досягла 29 млн. грн., причому рівень оплати праці у нас є одним із найменших в Україні; промислові гіганти області (Хімволокно, ЧеЗаРа, ЗАЗ та інші ) стоять на колінах, а їх працівники під загрозою звільнення. Саме тому 7 жовтня в Чернігові, як і в усіх областях нашої держави, члени профспілок вийдуть на вулиці міста. Ми зберемося на Алеї Героїв біля Чернігівської облдержадміністрації о 14-00, щоб закликати органи державної влади вплинути на недобросовісних роботодавців і разом вирішити існуючі проблеми".
Тетяна Матвєєва озвучила вимогу членів профспілки освітян нарешті запровадити Єдину тарифну сітку в повному обсязі та встановити посадовий оклад робітника 1-го тарифного розряду на рівні мінімальної зарплати. Без вирішення цього питання вчитель і надалі залишатиметься найшановнішою професією із найменшими зарплатами.
Голова профспілки працівників АПК області Сергій Хоботня зупинився на проблемах базової для нашого регіону галузі: "Низький рівень оплати праці, заборгованість з її виплати, незабезпечення належних умов праці, на жаль, стали звичними явищами для сільського господарства. Ми багато чуємо про державну підтримку галузі, але закупівельні ціни на зерно залишаються мізерними, в країну завозиться низькоякісна м'ясопродукція, а дотації з бюджету селянам зменшено в порівнянні з минулим роком вдвічі".
Окрім того, профспілки області підтримали вимогу Федерації профспілок України до Кабінету міністрів, Верховної Ради та Організацій роботодавців про встановлення мінімальної заробітної плати в розмірі не нижче реального прожиткового мінімуму., а це щонайменше - 960 грн.
Для довідки:
Концепція Гідної праці, яка запропонована Міжнародною організацією праці і підтримана Міжнародною конфедерацією профспілок складається з чотирьох елементів: зайнятість, права працівників, соціальний захист та діалог. Вона передбачає ліквідацію загрозливої нерівності між багатими та бідними, яка стала причиною кризи. Натомість встановлення справедливого рівня зарплати для людей найманої праці не тільки забезпечить гідний рівень життя їх родинам, але й стимулюватиме економічний розвиток через зростання споживання.
Завдання Всесвітнього дня дій за гідну працю полягає в подальшому зміцненні основних напрямів діяльності профспілок на шляху реалізації концепції гідної праці: створення робочих місць, рівність в оплаті праці, залучення до профспілкового членства, питання трудової міграції та становища працюючої молоді. Головна увага приділяється, насамперед, жінкам та молодому поколінню, зважаючи на те, що більшість з них потерпає від низькооплачуваної, незахищеної, тимчасової або випадкової роботи.
Віталій Копиш






Коментарі (0)
avatar