реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Городнянський детектив корупції і чиновницького "бєзпрєдєлу"

Підробка документів та незаконні призначення на посаду – джентльменський набір правопорушень чиновників Городнянської райдержадміністрації

Справжня детективна історія сталася нещодавно в одному з провідних північних районів Чернігівського краю. Та її головними учасниками стали не герої фільмів про Шерлока Холмса або лейтенанта Коломбо, а, здавалося б ті, хто, навпаки, має неухильно дотримуватися законів України.

Так, 3 квітня 2014 року розпорядженням Городнянської райдержадміністрації, виданим на підставі розпорядження Президента України, з посади був звільнений Микола Силенко – тодішній очільник району. (Що це таке розпорядження РДА? Його може видати голова, заступник або ж інша уповноважена особа. Хто його підписав? Він що сам себе звільнив?)

Відповідно до змісту розпорядження Городнянської райдержадміністрації, Микола Силенко був звільнений з займаної посади у зв’язку з переведенням на подальшу роботу до Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації.

Здавалося, б що тут такого? У наш бурхливий час такі накази не є чимось незвичним – практично щодня когось із посадовців звільняють з займаних посад або переводять на іншу роботу. Втім, як казав один із великих мислителів, диявол ховається в деталях’. Сховався він і тут. І справа ось у чому - розпорядження Президента України про звільнення Миколи Силенка не містить жодної згадки про те, що це було зроблено у зв’язку з переведенням посадовця на іншу роботу.

Нині, відповідно до усіх вимог українського законодавства, для такої операції мали б бути наявні наступні документи: заява Миколи Силенка на ім’я Президента України про звільнення у порядку переведення, клопотання від голови Чернігівської облдержадміністрації на ім’я Президента та згода останнього на звільнення голови Городнянської райдержадміністрації в порядку переведення.

Втім, жодного з вищевказаних документів вам ніхто не покаже. І не тому, що вони становлять державну таємницю, а тому що їх просто не існує в природі. Тому напрошується логічний висновок – Миколою Силенком та певним колом осіб було вчинено кримінальне правопорушення – підробка документів. (І що ж вони підробили? Який документ? Напевно треба вжити термін –«посадовий підлог») А отже, впродовж останніх місяців за економічний розвиток області дбав справжній аферист. Після звернення депутата Городнянської райради Андрія Жадченка до правоохоронних органів вищезазначена особа швиденько звільнилась з роботи, намагаючись у такий спосіб уникнути відповідальності.

За даним фактом було відкрито кримінальне провадження і можна б було підсумувати – Закон в нашій країні діє, але коли посадовці, які ставили підписи на підроблених документах, щоб втілити задуману аферу і надалі продовжують обіймати керівні посади в Городнянській райдержадміністрації та облдержадміністрації, роблячи вигляд, що нічого не трапилось, то стає гірко і прикро від подібного нахабства та зухвалості.

А ще більший присмак гіркоти виникає, коли голова Городнянської райдержадміністрації вважає недоцільним відсторонення від виконання обов’язків посадовців, причетних до вказаного кримінального правопорушення і проведення службового розслідування, намагаючись у такий спосіб приховати даний злочин.

Дивує і позиція Чернігівської облдержадміністрації, яка володіючи інформацією про вищевказану оборудку, зробила вигляд, що нічого не сталося. Більше того, в свою чергу, намагається прикрити, вивести з-під можливих санкцій директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Леоніда Подоляка, який зіграв не останню скрипку роль у цій справі.

Враховуючи все вищезазначене, викладені обставини, виникає просте запитання: до якого часу буде тривати чиновницький «бєспрєдєл»? Чому прокуратуру і міліцію буквально потрібно примушувати виконувати свої обов’язки щодо забезпечення законності?

На жаль, усі ці та багато інших запитань залишаються поки без відповіді.

У час, коли на Сході точиться неоголошена війна, у якій, виборюючи краще майбутнє для України, гинуть і наші з вами земляки, влада не хоче змінюватися. Чиновники ніяк не хочуть зрозуміти очевидну річ – суспільство не зможе жити далі без дотримання законності у прийнятих рішеннях. (у прийнятті рішень). Тому напрошується очевидний висновок – або мають прийти у владу нові, молоді і чесні (або до влади прийдуть нові, молоді і чесні політики) або буде третій Майдан.

Володимир ПОЛІЩУК






Теги:Майдан, Люстрація, Чернігівська ОДА, Корупція


Читайте також



Коментарі (0)
avatar