реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Година історичної пам'яті -- Крути

26 січня у Чернігові в Центральній міській бібліотеці ім. М.М.Коцюбинського проведено годину історичної пам’яті «Тут України юнь свята, за Україну полягла» з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут. У заході взяли участь заступник Чернігівського міського голови з гуманітарних питань Анна Романова, представники органів державної виконавчої влади, працівники закладів культури, ліцеїсти Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.
За пропозицією модератора заходу, головного бібліотекаря Наталії Скирської присутні вшанували пам’ять Героїв Крут та всіх захисників Вітчизни хвилиною мовчання.

Представник Українського інститут національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко розповів про бій під Крутами 29 січня 1918 р. у контексті Української революції та народження Української держави – Української Народної Республіки. Зокрема, він дав співвідношення протиборчих сторін. Українські війська: 450-500 юнаків (курсантів) військового училища ім. Б.Хмельницького, 116-130 вояків-добровольців – 1-ша сотня Студентського Куреня січових Стрільців, 20 старшин (офіцерів) і десь до 80 вояків – загонів Вільного козацтва з Ніжина та навколишніх сіл. Командував військами досвідчений офіцер-фронтовик Аверкій Гончаренко. З важкого озброєння вони мали 16 кулеметів і одну 76-мм гармату на залізничній платформі. Радянські війська: 4-6 тис. вояків, які складалися з червоногвардійців, балтійських матросів, солдатів-фронтовиків. Очолив більшовицькі війська колишній царський полковник Михайло Муравйов. З важкого озброєння вони мали бронепоїзд, не менше двох артилерійських батарей, кілька десятків кулеметів.

За наслідками бою, українські втрати склали до 300 чол., з них 140 вбитих; радянські втрати – 300 вбитих і 1200 поранених. Ближче до вечора того дня українські війська організовано відступили, забрав усіх знайдених вбитих і поранених, розібрали залізничну колію і виїхали в напрямі Києва, де на станції Бобрик з’єдналися з військами на чолі з Симоном Петлюрою. А більшовицькі війська змушені були ще дві доби залишатися на станції Крути.

Найтрагічнішою подією в історії бою під Крутами, підкреслив С.Бутко, став розстріл 30 українських вояків-студентів, серед яких були і гімназисти. Під час бою вони були в резерві і під час відступу заблукали і потрапили у полон. Командування радянськими військами дало такий наказ, який і в той час кваліфікувався як військовий злочин проти полонених за міжнародним правом, під враженням власних втрат під час протиборства.

Завідуюча відділом бібліотеки Ольга Гайова познайомила учасників з книжковою виставкою «Трагедія Крут через призму минулого і сучасного». Вірш про Героїв Крут прочитала завідувач відділом бібліотеки Світлана Брагінець. Ліцеїсти щиро подякували організаторам за проведений захід.

Олександр Майшев
Головне управління культури, туризму
і охорони культурної спадщини
Чернігівської облдержадміністрації




Теги:Україна -Росія, Чернігів, крути, історична пам'ять


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
А на фото - это Сергей Бутко?
avatar
2
Точно
avatar