реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

ГМО-шна картопля уже на полі!

Колись прусський король Фрідріх Великий наказав німцям саджати картоплю. Його метою було нагодувати своїх підданих. У картоплі, яку днями посадили в східнонімецьку землю Мекленбурга-Передньої Померанії фахівці хімічного концерну BASF, зовсім інше завдання.

Потрібні не харчі, а промисловий крохмаль для виробництва паперу та будівельних матеріалів. Особливо паперовій промисловості потрібен крохмаль із картоплі, що називається «амфлора». Так званий «амілопектин» необхідний для виробництва глянцевого паперу, наприклад, для журналів чи рекламних проспектів.

Отже, цю генетично змінену картоплю не купиш у супермаркеті чи на ринку. І все ж таки навколо цієї теми точаться гострі дискусії, а захисники довкілля влаштовують демонстрації. Тому під час висаджування поле з картоплею охороняла поліція. Активісти «зелених» побоюються, що таких полів із генетично зміненими рослинами в Німеччині з’являтиметься дедалі більше, і їм це не подобається. Наслідки для людей і природи не може передбачити ніхто.

Безпечна чи небезпечна картопля?
«Для нас є скандалом те, що тут уперше висадили амфлору, не визначивши перед тим, за якими правилами це має відбуватися», - каже Буркхард Ролоф з природоохоронної організації BUND. Він побоюється, що в процесі висаджування, вирощування чи транспортування генетично модифікований сорт картоплі може змішатися зі звичайними сортами. Так «амфлора» може колись опинитися в каструлі.

Концерн BASF це заперечує. Говорить речниця Сузанне Беннер: «Це – генетично змінений продукт, який ретельно перевірили на предмет безпеки для людей, тварин і довкілля. Для нас це позитивний сигнал, що після стількох років його нарешті почали вирощувати в комерційних цілях».

BASF чекав дозволу висаджувати генетичну картоплю довгих 14 років. Недавно Європейський союз та міністр сільського господарства ФРН Ільзе Айгнер дали «зелене світло» і землю – 20 гектарів. У дозволі ЄС прямо записано, що частина врожаю може потрапити до складу інших харчів. Якщо ця частка не перевищує 0,9 відсотка, то все нормально, споживачам немає про що хвилюватися.

«Грінпіс» підозрює BASF у далекосяжних інтересах
Але німецькі споживачі дуже подразливо реагують на все, що стосується генетично модифікованих харчів. Екологічна організація «Грінпіс» вважає, що для цього є всі підстави. Наприклад, у генетично зміненому виді картоплі міститься ген, що виявляє резистентність до антибіотиків. Що це означає для людей і тварин, не може сказати ніхто.

Німецький «Грінпіс» каже, що BASF ідеться не про рослинні матеріали для промисловості, бо крохмаль амілопектин міститься і в звичайній картоплі у великій кількості. Хімічний гігант хотів би вийти на привабливий у світовому масштабі ринок генетично модифікованих харчів. Говорить експерт «Грінпіс» з аграрних питань – Мартін Хофшеттер:

«Те, чого прагнув BASF, ось воно – генетично змінена картопля в полі. Це, так би мовити, початок генетично змінених продуктів у Німеччині».

Соціологічне опитування, проведене на замовлення «Грінпіс», показує, що 79 відсотків німців проти генетично модифікованої кукурудзи. Майже стільки ж – 77 відсотків – проти генетичної картоплі. Той факт, що її таки посадили, та ще й під захистом поліції, лише додало олії у вогонь суспільної дискусії. Довіру споживачів BASF таким чином швидше втратив, пише респектабельна газета Süddeutsche Zeitung. Коментатор вважає, що репутацію може втратити не лише хімічний концерн, а й політики: «Можливо, громадяни ще згадуватимуть, як виробники генетично модифікованих продуктів залякували своїх критиків поліцією».

Картопля «амфлора», очевидно, ще довго буде джерелом гострих дискусій у Німеччині. Поки що ж протестувати проти неї вийшли…15 селян.

Автор: Хелле Єппесен / Роман Гончаренко
Сайт радіо "Дойче велле", заголовок -- "Сіверщини"




Теги:Німеччина, генетична картполя, Грінпіс, ГМО, картопля


Читайте також



Коментарі (0)
avatar