реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Гіпертонікам стане легше

Майже 30 відсотків дорослого населення Чернігова хворі на гіпертонічну хворобу. Такі дані містяться у Програмі профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, попередження смертності та інвалідності населення внаслідок серцево-судинних захворювань у Чернігові на період до 2013 року. Її прийнято нещодавньою сесією міської ради.
Щорічно у місті реєструються дві тисячі смертей від серцево-судинних захворювань. Найбільша частка таких хворих помирають від інфаркту та інсульту. Минулого року на інфаркт захворіли 394 жителі, померли 69. На інсульт -- 870, померли 266 осіб.

Для профілактики та лікування не вистачає звичайних тонометрів, електрокардіографів, тестів. Але завдяки діючій Програмі профілактики та лікування артеріальної гіпертензії у Чернігові 97 відсотків жителів охлоплені вимірюванням тиску. Закуплено на 210 тисяч гривень тромболітичних препаратів (за три роки). Наслідком стало зменшення летальності з 21 відсотка у 2007 році до 14 відсотків у 2010 році.

З метою збереження позитивної тнеденції і ухвалено нову Програму -- нею передбачено зменшення смертності від ішемічної хвороби серця на 10 відсотків, зменшення кількості ускладнень у вигляді інфаркту, серцевої недостатності на 15 відсотків, збільшення до 80 відсотків кількості пацієнтів, що лікуються ефективними препаратами. Дай то Бог!

Задля цього -- обмеження продажу рафінованих харчових продуктів, подвірні обходи населення медиками для виявлення хворих, забезпечення медичних закладів необхідною медичною апаратурою.

За цю Програму депутати голосували одностайно.

Василь ЧЕПУРНИЙ




Теги:ішемічна хвороба, медицина Чернігова, гіпертоніки, інфаркт, інсульт, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar