реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Герой України, наш земляк: "Треба діяти радикальніше!"

Герой України Левко Лук'яненко - про суд над російськими офіцерами, блокаду Криму і корумпованість влади "Якщо влада мало чистить Україну від антиукраїнських елементів, то народ має брати це у свої руки. Протестувати, мітингувати, блокувати, голодувати і т.д

"Сьогодні треба діяти радикальніше!" - каже газеті "Експрес" 88-літній політик.

-- Левку Григоровичу, понад місяць триває блокада Криму українськими активістами. Наскільки це рішення, на ваш погляд, вчасне і правильне?

-- Ви знаєте, я від самого початку стояв на тій позиції, що Крим треба просто ізолювати. Припинити постачання туди електроенергії, води, харчів і т.д. Тобто чинити блокаду, яка унеможливила б усякий рух через кордон... Я так само обурююся і постачаннями до Луганської та Донецької областей. Бо, знаєте, будь-яка м'якість тут недоречна, усі ті розмови: "Ну, там же наші люди, українці, не можна створювати їм труднощі...". Скажіть, а вони чинили опір окупації? Не чинили. Вони з нею змирилися? Змирилися. Ну, то, будь ласка, живіть тепер при тій тимчасовій окупації, проти якої ви не чинили ніякого опору, та пожинайте її плоди. Звичайно, у багатьох речах тут винна влада, наша влада. Але коли ці території стали територіями боротьби і війни, то смішно годувати сторону, яка воює проти тебе. Адже відомо, що харчі, які, скажімо, везе туди Ахметов, ідуть російській армії і бандитам. Тож підгодовувати бандитів, які воюють проти України, людей зі зброєю, ну, знаєте, це абсурд якийсь! Це просто абсурд!!! Тому, якщо Україна хоче перемогти (а вона не може не хотіти цього), то треба вживати заходів, усіх заходів для того, аби здобути перемогу у війні з Росією. А не допомагати протилежній стороні воювати проти України. Я так дивлюся на ці речі.

-- А як ви оцінюєте суд над російськими офіцерами - Александровим та Єрофєєвим?

-- Той суд - позитивне явище, але... Невже це перші кадрові офіцери російської армії, яких наші військові захопили в полон? Чому стільки уваги саме цим двом? Що перешкодило порушити кримінальні справи проти інших? Зрештою, чому раніше не влаштували такий процес, щоб привернути увагу Заходу? Адже від самого початку - як тільки російська армія виступила проти України - наші вояки захоплювали в полон не тільки рядових сержантів, а й російських офіцерів. Звичайно, краще пізно, ніж ніколи, але чому, власне, лише тепер дійшло до суду? До нашої влади є багато запитань. І ці питання виявляють її непослідовність.

-- Ось прочитав про історію 32-річного росіянина, який воював на Донбасі на боці українців, а нині лікується у госпіталі. Попри твердження влади, що таким, як він, без проблем надаватимуть громадянство, насправді чоловік ніяк не може отримати паспорта України. Як й інші іноземці - учасники АТО - грузини, білоруси... Як вирішити цю ситуацію? -- Я думаю, що люди, які кров'ю заплатили за нашу незалежність у війні з Росією, безперечно, заслужили надання громадянства у спрощеному порядку. Вони не повинні чекати, як за звичайних обставин, 5 років. Їм треба оперативно видати українські паспорти! В усякому разі на місці Президента я вчинив би тільки так... Знаєте, люди з інших держав, представники інших націй, які приїхали в Україну підтримати нас у справедливій війні (ми ж захищаємо свою землю та свою державність!), безперечно, заслуговують на подяку. Зрештою, надання їм громадянства за спрощеною схемою може заохочувати інших сміливих хлопців з-за кордону приєднуватися до наших збройних сил.

-- Тим часом Мінборони повідомило, що сім'ям загиблих учасників АТО виплачено мільярд гривень одноразової грошової допомоги. Не сумніваюся, що отримали її все ж не всі родини, які досі бігають за довідками...

-- Нині треба уважно ставитися до цифр, які озвучує влада, бо влада, як ми знаємо, корумпована та брехлива - і то дуже корумпована й дуже брехлива! Тому було б непогано перевірити, кому саме пішов той мільярд. З'ясувати все могли б громадські організації чи волонтери. Спитати у чиновників у столиці: "Ага, мільярд, покажіть нам, як його розподілили!" Очевидно, що ті гроші пішли в області, тож треба поїхати регіонами і знову запитувати: "Ви отримали ось стільки-то і стільки-то з того мільярда, покажіть нам, де ті мільйони?". Думаю, активісти мали б за це взятися. Просто не стільки із жалю до тих, хто не одержав виплат, як з точки зору перевірки правдивості чи брехливості цієї заяви з боку уряду.

-- Вам не здається, що в українському суспільстві нині дуже багато радикалізму й агресії, які періодично вириваються назовні та призводять до драматичних подій? Дехто навіть почав говорити про необхідність "дерадикалізації" соціуму, накрученого політиками (і не тільки) до межі...

-- Я навпаки вважаю, що нам треба бути активнішими і радикальнішими! Моє велике побажання - щоб український народ більше почувався господарем своєї країни, сувереном, як написано у 5-й статті Конституції. І якщо влада нині мало чистить Україну від антиукраїнських елементів (скажімо, від екс-регіоналів та комуністів), то народ має брати це у свої руки. Протестувати, мітингувати, блокувати, голодувати і т.д. Набір мирних засобів боротьби - ве-ли-чез-ний. І сьогодні треба діяти радикальніше!

Богдан БОНДАРЕНКО, газета Експрес



Теги:АТО, Герой України, російсько- українська війна, блокада Криму, Левко Лук'яненко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar