реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Газета "Сіверщина" відсвяткувала 20 років!(ФОТО)

Читачі і шанувальники газети «Сіверщина» урочисто відзначили 20-річчя видання на різдвяному вечорі у музеї ім. М. Коцюбинського. Нагадаємо, перший номер газети «Сіверщина» вийшов 20 років тому – наприкінці грудня 1992 року. Тоді газети мала назву «За Україну».

Заснували газету Чернігівські обласні організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та Народного Руху України. Нагадаємо, перший номер газети вийшов тиражем 2000 примірників і був надрукований у Куликівський районній друкарні. Його підготували журналісти Василь Чепурний і Петро Антоненко.


На урочистому вечорі усі причетні до виходу газети вітали її з ювілеєм і згадували, як все починалося. Виступили голова Чернігівської обласної організації Української народної партії Володимир Ступак, редактор газети Василь Чепурний, кореспондент "Голосу України" і "найбільший скептик газетної справи" Сергій Павленко, головний редактор обласного радіо Олена Кияшко, інші шанувальники і учасники захоплюючого процесу газетного творення.

На честь ювілею секретар Чернігівської єпархії УПЦ КП отець Роман від імені Церкви нагородив тижневик "Сіверщина" орденом Святого рівноапостольного князя Володимира.

Виступаючі говорили найтепліші слова, а на завершення колядували і отримували подарунки.

До речі, найбільше докладав зусиль для виходу газети у 1992 – 1994 роках Петро Якович Антоненко, котрий не тільки готував матеріали, але і верстав та друкував газету у Куликівці. Перші 35 номерів газети Антоненко на свої плечах привозив до Чернігова. Під назвою «Сіверщина» газета виходить з лютого 1994 року. Серед усіх чернігівських газет це найкраща назва, адже так називають наш древній Сіверський край.

З січня 1995 року «Сіверщина» стала однією з найбільш тиражних і впливових газет області. Тоді газета виходила накладом 30 000 примірників, з них 28 343 – передплатники.

З 1995 по 2004 рік – це було золоте десятиліття «Сіверщини», як однієї з найбільш масових і впливових газет Чернігівщини. Можна говорити навіть про своєрідний «феномен «Сіверщини». Адже газета не мала ніякої державної підтримки (для влади вона була як кістка в горлі), за нею не стояли бізнесові структури чи олігархи.

У ті роки газеті допомагали передплатники, а відстоювали і захищали газету її засновники та видавці – «Просвіта», Народний рух, потім – Українська народна партія.

Секрет успіху «Сіверщини» в ті роки дуже простий: вона писала правду, піднімала теми, які цікавлять людей, численні листи читачів. І ще важливо – «Сіверщина» завжди була народною, патріотичною українською газетою, під впливом якої на Чернігівщині сформувалися тисячі українських патріотів. І в цьому було головне завдання газети. Зараз вплив друкованого слова зменшується, Інтернет замінив для багатьох і газету, і журнал, і книгу. І для «Сіверщини» настав інший етап її життя. І в цей час дуже важливо залишитися собою, не зрадити сподівання прихильників газети і залишатися українським рупором Чернігівщини, - сказав ведучий вечора Володимир Ступак.

"Високий Вал" приєднується до побажань читачів і авторів газети і сердечно вітає колег з 20-ю річницею з дня виходу першого номера «Сіверщини»!

Многая літа і перемог друкованого слова!
Олег Головатенко,
редактор сайту "Високий Вал"
























Світлини: Мар'яни ХАРДІ








Коментарі (0)
avatar