реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

"Франклін" з аналогіями

Почав дивитися новий серіал «Франклін». Багато аналогій. Хотілося б, щоб їх помітили американські глядачі.

Молоді сполучені штати воюють за незалежність, набагато сильніша британська армія має ініціативу на фронті. Франклін прибуває з місією до головного ворога Британії - в Францію. Просить зброю та гроші для боротьби за свободу й демократію. Але стикається з дуже обережним королем. Він не хоче ризикувати, боїться ескалації. Хоча англійці - його вороги. Французи захоплюються сміливістю американців, але спокійно спостерігають, як британці захопили Нью-Йорк. «Хто компенсує наші витрати, якщо ви не переможете?» «А де взагалі знаходяться ці Штати?» При дворі багато англійських шпигунів, які роблять все, щоб Франція не надала допомогу. І квінтесенція схожості, один діалог: «Потрібно надати Америці допомогу, але так, щоб вони не програли британцям, але і не виграли».

***
США таки відстояли свою незалежність. А французи подарували їм Статую Свободи. В 1956 році, коли США не відреагували на придушення радянськими військами демократичних протестів в Угорщині Е. Каммінгс написав вірш «День подяки». Він про те, що маленька нація хотіла свободи та розраховувала на Америку, але «дядя Сем лише знизував своїми маленькими рожевими плечами». Вірш закінчується такими словами:
так ура-ра-ра демократія,
давайте всі будемо вдячні як біс
і поховаємо Статую Свободи
(бо від неї починає погано пахнути).

Я сподіваюся, що політика щодо України зміниться в Конгресі та Білому домі та американцям таки не доведеться ховати свою статую Свободи…

Олександр ЛОМАКО

Ілюстрація - The Economist.



Теги:кіно, Україна - США, широка війна, Олександр Ломако


Читайте також



Коментарі (0)
avatar