реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Французький цибулевий суп

Моє знайомство з цією стравою відбулося в правильному місці: малесенькому ресторанчику на Монмартрі в Парижі. Подача теж була простою, традиційною і, як виявилося, правильною - в чавунному горщику з запеченим під сиром багетом. Ясна річ… я закохалася. Це було 16 років тому… Впевнена, що в якоїсь сільської господині цей суп був би ще смачніший.

Це суп французьких бідняків, для якого потрібна цибуля і трішки вина. У Франції вино - не проблема. Але проста страва швидко стала вишуканою… і часто подобається в найкращих ресторанах.

Мені здавалось, що її важко готувати, тому я ніяк не наважувалася чаклувати над нею.

Років 8 тому, коли зібрали цибулю з нашого сільського городу, чимало було без лушпиння… Ну, не пропадати ж добру. І я спробувала… Сухе вино для готовки я завжди купую акційне. Тим більше, що воно часто продається біле і червоне в парі. Вина треба аж 200 гр, страва виходить дешевою.

Інгредієнти:
✔️1 кг ріпчатої цибулі
✔️50 грам вершкового масла
✔️1 ст.л. цукру
✔️2 ч.л. солі
✔️3 ст.л. борошна
✔️200 мл білого сухого вина
✔️1,5 л курячого або яловичого бульйоу
✔️чорний мелений перець

Для подачі:
✔️4 скибки багету
✔️100 гр напівтвердого сиру (Конте, Грюєр, Емменталь)

Приготування:
1. У каструлі з товстим дном розтопити вершкове масло. Додати цибулю, сіль та цукор. Тушкувати на повільному вогні, часто помішуючи до золотого кольору 20-25 хвилин.
2. Посипати цибулю борошном, обсмажити ще 2-3 хвилини.
3. Влити вино, довести до кипіння, варити на середньому вогні до повного випаровування вина.
4. Влити бульйон, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму, варити суп приблизно 40-50 хвилин. Цибуля має добре розваритись, суп трохи загуснути.
5. Приготувати грінки: 5-7 хвилин в духовці 180 ᵒС.
6. Суп розлити по чавунних або керамічних горщиках, покласти грінку, присипати сиром, запекти в духовці .
Якщо чесно, не розумію, чому цей суп не популярний в Україні. Цибулі ж хоч греблю гати… Спробуйте! Це смачно.

Тетяна МОКРІДІ

P.S. Обожнюю свої чавунні горщики, які мені подарувала студентська подруга. Горщики виробництва Слуцького заводу «Эмальпосуда». Їх використовую і для готування в печі.
P.P.S. Відсвяткували супом врожай цибулі.



Теги:кулінарія, французький суп, цибуля, Тетяна Мокріді


Читайте також



Коментарі (0)
avatar