реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Експеримент: як прожити на прожитковий мінімум?

Триває другий тиждень соціального експерименту «Життя на прожитковий мінімум»:
картопля, сало, домашні запаси та відмова від зустрічі із знайомими

1 жовтня 2010 року Національний форум профспілок України розпочав соціальний експеримент «Життя на прожитковий мінімум», в якому беруть участь 5 людей з різних регіонів України ті різних соціальних груп:

Іван Місяць – охоронець, м. Вишгород;
Ганна Покотило – вчитель, м. Івано-Франківськ;
Сергій Чижов – профспілковий лідер, м. Запоріжжя;
Євгенія Суярко – журналіст, м. Суми;
Леонід Алпатов – студент, м. Луганськ.

За результатами першого тижня учасник, студент з Луганська, Леонід Алпатов вийшов з експерименту. На суму прожиткового мінімуму (907 грн.) йому вдалось прожити 8 днів. Хоч Леонід і намагався заощаджувати - відмовитись від свого звичайного життя і ризикнути здоров’ям було не під силу.

Результати другого тижня показали, що після обов’язкових оплат, без яких обійтись неможливо, коштів на повноцінне харчування не залишається. Не залежно від регіону проживання, витрати учасників експерименту виявились подібними – запаси картоплі, сала та овочів, що переважно були куплені на базарах та ярмарках.

Сергій Чижов зробив закупки на вісім діб у «Сільпо», яке надає заощадження раз у квартал по програмі Балів, що надасть додаткові кошти. В раціоні Сергія домінують крупи і овочі. «Наприкінці другого тижня знайшов особисту мотивацію цього місячного добровільного «ув’язнення» - все скоро скінчиться і за хмарами світлі дні. Але як живуть в цій постійній «безнадьогє» мільйони українців розум відмовляється знаходити відповідь, а їм ще треба годувати дітей, витрачати на одяг та особисте…Чим ми прогнівали небеса?», - каже Сергій. Ці думки стали для Сергія додатковим стимулом для його роботи на громадській посаді, де він намагається кожного дня відстояти, допомогти та захистити права громадян. На позосталі 2 тижні експерименту Сергій має менше 100 грн.

Євгенія Суярко відмовилась від культурного життя – відвідувань театру, кіно, презентацій, адже не має можливості купити собі квиток. Через це страждає її професійна діяльність – відсутність тем і інформації для написання нових статей. Більш за все Євгенії не вистачає дискусій з друзями в затишних кафе, адже це і є стиль життя творчих людей. В раціоні журналістки домінують картопля і сало. На наступні 2 тижні у Євгенії залишилось 340 грн..

Іван Місяць, харчується в основному картоплею, іноді купує суповий набір. Через сильне фізичне навантаження і недостатнє харчування почались проблеми із здоров’ям. Після непередбачуваних витрат на ремонт взуття і оплати місця в гуртожитку в Івана залишилось близько 300 грн.

Ганна Покотило в щоденнику на сайті НФПУ описала детально своє меню. Основною стравою є «легкий суп» з моркви, цибулі та картоплі та картопля, приправлена ложкою смальцю. Від скромного святкування Дня вчителя довелось відмовитись, адже на 300 грн. треба прожити ще 2 тижні. Але основною проблемою для вчительки з передмістя Івано-Франківська виявився тиск з боку сільської ради с. Вовчинець – навіщо про свої проблеми говорити країні та без його дозволу спілкуватись з журналістами? Нажаль, життя Ганни Богданівни не є винятком – на суму прожиткового мінімуму в Україні виживає понад 2 мільйони людей.

Після другого тижня експерименту учасники почувають себе задовільно (за шкалою «дуже добре – добре – задовільно – незадовільно»). Іван Місяць і Ганна Покотило через моральне і фізичне навантаження відчувають брак сил, недостачу вітамінів і глюкози в організмі вирішують по-своєму – Іван купує солодку мінеральну воду, Ганна – включила до щоденного меню терте яблуко з цукром.
За умовами експерименту Національного форуму профспілок України, учасники протягом місяця живуть на суму, офіційно визнану як прожитковий мінімум в Україні (907 грн. на місяць з жовтня 2010 р).

Прес-служба НФПУ на сайті www.nfpu.org.ua постійно веде Хроніку експерименту, ретельно фіксуючи в Щоденниках учасників їх витрати та думки.

Фото Валерія СЕНЧУКА, м.Чернігів




Теги:прожитковий мінімум, експеримент


Читайте також



Коментарі (0)
avatar