реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Еге, Ге -- наш художник!

В останній зимовий день в чернігівському обласному художньому музеї відбувся мистецький захід "Апостол духовності" до 180-річчя від дня народження Миколи Ґе - російського живописця, майстра портретів, історичних і релігійних полотен.
На заході були присутні заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, начальник головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Сергій Мойсієнко, перший заступник управління Леонід Смоляк, а також представники громадськості, студентство.
Саме 27 лютого 1831 року у Воронежі народився Микола Ґе.

У вітальному слові директор обласного художнього музею Ірина Ральченко акцентувала увагу на тому, що Микола Миколайовича Ґе можна вважати не тільки російським, але й українським художником. Бо саме у 1876 році він переїжджає до села в Чернігівській губернії. Саме на Чернігівщині він повертається до біблійної тематики, яка є однією з фундаментальних частин його творчості.

Про життєвий та творчий шлях Миколи Миколайовича розповіла заступник директора з наукової робити художнього музею Світлана Власенко.

Роботи останнього періоду творчості Ґе, за деякими винятками, не знайшли схвальних відгуків його сучасників. Картини «Суд синедріона», «Христос і Пілат» були заборонені для експонування. Щодо останньої, Ґе розумів, що картину не зрозуміють у Росії. Та її було показано на виставках Європи, Америки, але й там вона не знайшла прихильників.

На мистецькому святі не обійшлось без романсів. "Гуде вітер вельми в полі" та "Не щебечи, соловейко" пролунали в музеї у виконанні Владислава Неліна - студента другого курсу музичного училища ім. Ревуцького.
Також, всі присутні мали змогу оглянути виставку художньої літератури обласної бібліотеки ім. Короленка, що присвячена життю та творчості Миколи Ґе.

Олександр МАЙШЕВ,
головне управління культури, туризму
і охорони культурної спадщини
Чернігівської облдержадміністрації




Теги:Художники, Ге, Христос і Пілат, Чернігів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar