реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Джозеф Байден, президент

Вітаємо президента США -вірного друга України 3 81-річчям!

Джозеф Робінетт Байден молодший, відомий як Джо Байден, народився 20 листопада 1942 року (нині 78 років) у Скрентоні (Пенсильванія, США). Джозеф був старшою дитиною в сім'ї, один із його дідів був сенатором від штату Пенсильванія. Коли Джо було 10 років, його сім'я переїхала у Клеймонт, штат Делавер, де батько Байдена продавав автомобілі.

1961 року закінчив католицьку підготовчу школу "Archmere Academy", де захоплювався спортом, грав у футбол. Вищу освіту він здобув в Університеті Делавера в Ньюарку, де вивчав історію і політичні науки.Після закінчення університету 1965 року вирішив почати кар'єру юриста, вступив до юридичного коледжу Сірак'юс у Нью-Йорку, який закінчив 1968 року зі ступенем доктора правознавства. З молодих років Байден страждає на заїкання, та зумів частково його подолати. Крім того, через астму він був змушений кинути гру в футбол і з цієї ж причини не відправився воювати до В'єтнаму.Байден став сенатором 1973 року, у 30-річному віці, що зробило його одним із наймолодших сенаторів у історії США. Обіймав цю посаду до 2009 року. Від 1987 до 1995 року очолював юридичний комітет Сенату, а у 2001-2003 та 2007-2009 роках — комітет із міжнародних відносин. Окрім того, Байден був автором резолюції Сенату про початок військової операції проти Югославії 1999 року.Уперше Байден балотувався у президенти, але зазнав невдачі, 1987 року. Тоді його промову звинуватили в плагіаті й Байден вибув з кампанії.Балотуватися в президенти вдруге Байден наважився у 2008 році. Одним із його конкурентів від демократичної партії був Барак Обама. Але знову Байден припустився помилки та необережно висловився про свого конкурента.Сім’я – це те, що Джо Байден цінує найбільше. І саме втрата найрідніших людей завдала йому найсильнішого болю в житті.

Перша дружина Байдена Нелія Гантер разом з їхньою донькою Наомі загинули в автокатастрофі 1972 року. Від шлюбу у нього залишилися двоє синів: Джозеф і Гантер. Але згодом вони стали ще однією непростою сторінкою в його житті. Старший Джозеф у віці 46 років помер від раку мозку. Молодший Гантер – фігурант численних скандалів. Він лікувався від наркотичної залежності і через неї ж був звільнений з армії. І саме через нього та його роботу в компанії "Бурісма", конкуренти шантажують Байдена причетністю до корупційного скандалу.

Через 5 років після загибелі першої дружини Джо Байден одружився вдруге — із Джил. І вони з Джилл Трейсі разом уже понад 40 років. Вона викладає англійську мову в університеті й очолює товариство боротьби з раком грудей. У 1981 році у них народилася донька Ешлі Блейзер. Вона працює соціальним працівником у Департаменті сім'ї та молоді в Делавері.

У листопаді 2017 року США були опубліковані мемуари Джо Байдена "Пообіцяй мені, тату". Цю книгу політик присвятив своєму старшому синові Джозефу Бо, який помер від раку мозку у віці 46 років.Як назву книги Байден використовував фразу свого сина: "Пообіцяй мені, тату, що з тобою буде все гаразд". Помираючи від раку, Бо за деякий час до своєї кончини просив батька мужньо пережити прийдешню втрату. Оповідання Байдена розтягується на 272 сторінки, а для українського читача особливо цікаво тим, що Байден описує свої шість поїздок до України, і спілкування як із представниками колишнього керівництва країни, так і своє розчарування через небажання тодішньої влади боротися з корупцією.

Увесь президентський термін Трампа Джо Байден був поза активною політикою. Саме правління Трампа змусило 77-річного Байдена спробувати стати президентом США. Нинішню Америку він називає глибоко розділеною за політичним, расовим і національним принципами. Нині Байден заявляє, що "ми кращі, ніж здаємося зараз", і хоче довести це.

Погляди
Байден – противник вільного носіння вогнепальної зброї.
Вважає себе ревним католиком. Байден став другим президентом-католиком після Джона Кеннеді.
Не вживає алкоголь, посилаючись на своїх надто питущих ірландських предків.
Виступає проти легалізації марихуани.
Він також виступає за збільшення державного фінансування альтернативних джерел енергії для боротьби з глобальним потеплінням.
Неодноразово виступав проти дискримінації за кольором шкіри, гендеру, віросповіданням і сексуальної орієнтації.

Ніна МИЦАН



Теги:Ніна Мицан, Україна - США, Джо Байден


Читайте також



Коментарі (0)
avatar