реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Дует Лена і Лана і їх перший вільний крок...

Ще два роки тому співачки Світлана Примак та Олена Близнюк мабуть і не уявляли, що невдовзі виступатимуть на великій сцені із власним сольним концертом! До цього вони набували досвід, як самі кажуть, працюючи на ниві культури у районі. Професійні музиканти: Олена – випускниця Ніжинського коледжу культури й мистецтв, Світлана - Чернігівського музичного коледжу та Академії керівних кадрів культури та мистецтв, вони тривалий час працювали у Куликівському районному будинку культури.

До Чернігівського філармонійного центру прийшли самі, коли відчули, що виросли професійно, що готові до великої сцени. Вони сміливі, і їм щастить! Довелося трохи почекати вакансій, і зрештою їх запросили на роботу. І ось вже майже два роки промайнуло в інтенсивній концертній діяльності, з’явилися численні шанувальники. Пощастило і з колективом професійних, відданих своїй справі колег.

Співачки чудові і як солістки, але також надзвичайно гармонійні у дуеті. У них величезний репертуар естрадних та народних пісень різними мовами, безліч цікавих знахідок у варіанті дуетного співу.

А ще вони обидві – молоді мами. Звісно, це додає і радості, й натхнення, та водночас і потребує величезних сил і терпіння. Як вони стільки встигають і витримують шалений ритм? Пояснюють, що весь час у русі, у діях, у творчих пошуках. «Не бійтеся вільного кроку» – кажуть співачки своїм концертом і підтверджують вчинками, творчими експериментами й прикладами свого життя.

Концерт з промовистою назвою «Вільний крок» передбачається як театралізоване шоу з безліччю спецефектів та різних сюрпризів для глядачів. Це є сплав ідей головних героїнь шоу Олени Близнюк-Світлани Примак та режисера Дмитра Обєднікова. Тож буде дуже цікаво!

Чого ще можна очікувати від цієї мистецької події? І яким бачать співачки свій подальший творчий шлях? Про це та інше – в інтерв’ю з Оленою Близнюк та Світланою Примак.

- Це ваш перший сольний концерт. Яка його ідея, що ви хочете сказати своїм глядачам?
- Світлана: Ми покажемо себе в різних амплуа, у неочікуваних навіть для самих себе образах. Будуть пісні різного жанру, і для молоді, і для старшого покоління.

-Тоді логічне запитання: хто ваш глядач? На яку аудиторію ви зазвичай розраховуєте, підбираючи репертуар?
- Олена: Наразі ми ставимо перед собою завдання розширювати аудиторію. Старше покоління більш активне. А от молоді люди часом не уявляють, які цікаві концерти й спектаклі проходять у нас у філармонійному центрі. Тому треба зацікавити молодь. Ми хочемо показати свій характер, поділитися своїми почуттями. У кожній пісні ми відкриваємо душу по-різному. Будуть пісні про кохання, і про любов до Батьківщини, і улюблені українські народні пісні. І це буде не просто концерт із гарних пісень, а динамічне естрадне шоу. Нам дуже допоміг режисер Дмитро Обєдніков, який об’єднав наші думки та ідеї зі своїми задумами та режисерським баченням. Кожний номер нашого концерту представлятиме окрему історію.

- Дуже цікаво, яким вийде ваш спільний проект!
- Олена: Ми також багато працюємо з хореографами Віктором Войниковим та Катею Великою. Будуть дуже гарні хореографічні номери, а також виступ барабанщиць, світлове та світлодіодне шоу. Будуть інші яскраві сюрпризи для глядачів. Ми самі поки не все уявляємо, і нам дуже цікаво, як все відбуватиметься.
- Світлана: У концерті візьмуть участь заслужені артисти України Володимир Гришин та Сергій Сулімовський, а також наші хлопці – дует Богдан Тонкошкурий та В’ячеслав Петрик.
- До речі, зізнаюся вам, що я фанатична шанувальниця групи АББА. А ви з хлопцями іноді нагадуєте цих незабутніх артистів.

- Світлана: А ви вгадали! Буде такий номер.
- Чудово! Думаю, багато хто також любить цю групу і буде дуже задоволений.
- Світлана: Взагалі ми будуємо концерт таким чинок, що кожен глядач обов’язково знайде свою пісню.
- Олена: Концерт буде дуже різноманітний. Ми в дуеті зі Світланою вже майже 10 років. І у нас є пісня, з якою пов’язаний наш успіх як дуету і яка стала ніби нашою візитівкою. Це «Роман» групи «НеАнгели».
- Світлана: А розпочнеться концерт з пісні групи «The Hardkiss», де авторський текст – нашої колеги і подруги по життю Світлани Корми. Вона поетеса, вже випустила свою книгу, зараз працює директором Куликівського районного будинку культури. Знаючи нас, вона написала слова до цієї пісні про наш старт у музичне життя.

-Це буде прем’єра пісні!
- Олена: Так. Музика групи «The Hardkiss» на слова Світлани Корми. У цій пісні йдеться про вільний крок, і саме ці слова ми взяли як назву концерту. Ми робимо цей вільний крок, розправляємо крила і будемо творити, з упевненістю прямувати далі по життю.

- То все ж таки, як ви знайшлися у житті і як зуміли створити такий чудовий дует?
- Олена: Я зі школи дуже хотіла співати. А у нашому будинку культури в Куликівці був гарний музикант, Анатолій Бобень. Він і співає, і грає на різних інструментах, на ходу може зіграти що завгодно – надзвичайне природне відчуття музики. Я до нього звернулася: «Хочу співати». Мені тоді було 13. Він спочатку погодився зі мною займатися, а потім йому набридло. Тікав від мене, я його караулила під будинком культури. І якось він сказав: «Напевно я від тебе нікуди не дінуся». І почав зі мною серйозно займатися. Звідти мій старт у музиці. Потім я вступила до Чернігівського музичного училища на диригентсько-хоровий факультет. Але закінчувала вже заочно Ніжинське училище культури й мистецтв, бо на той час вийшла заміж і народила дитину. Зараз моїй доньці 12, а сину 6. Потім пішла працювати у Куликівський будинок культури. І познайомилися із Світланою, яка там працювала.
- Світлана: А я родом із Закарпаття. Співаю я з дитинства. В Куликівський район переїхала з сім’єю, коли мені було 10 років. І одразу почала займатися у фольклорному колективі, співала автентичний фольклор, була виводчицею. Нас було 10-12 дівчат, і ми багато їздили з концертами, у тому числі і в Чернігів, і в Київ. У нашому селі музичної школи не було, але мені вдалося одразу вступити у Ніжинське училище культури й мистецтв на диригентсько-хоровий відділ. Потім закінчила Академію керівних кадрів культури та мистецтв у Чернігові. І ось доля привела у Чернігівський філармонійний центр разом з Оленою.

- А хто запросив вас у Чернігів?
- Олена: Ми хотіли рости, хотіли на велику сцену, і тому приїхали до філармонійного центру: «Хочемо у вас працювати».
- Світлана: Нам спочатку сказали, що немає місць. А через півроку запросили на прослуховування. І потім одразу запропонували роботу. І ось вже майже два роки ми працюємо як дует, але як солістки виступаємо також.
- Ви і як солістки дуже чудові. Але дует – це ж додаткові величезні можливості!
- Олена: Так, але також вдвічі більша відповідальність.
- Світлана: І навантаження більше. Потрібно голос тримати, одна одну чути, а у хореографічних постановках – добре бачити. Відповідальність більша, бо і вокально не можна відхилитися, і в рухах помилитися. Ми вже думками одна одну вловлюємо.
- Олена: Бачимо боковим зором.
- Але ж ви разом майже 10 років, і помітно, що ваш дует дуже спаяний.
- Світлана: Нас часто навіть плутають, ми вже звикли.
- Олена: Репертуар у нас дуже великий, роками напрацьований.
- Як ви витримуєте навантаження?
- Олена: Ми любимо свою роботу. В іншій сфері себе не уявляємо.
- Світлана: Коли людям подобається те, що ми для них робимо, ми набираємося позитивних емоцій, і нам тоді легше працювати.

- А що ви робите, щоб відновити сили?
- Олена: Слухаю музику до душі. Взагалі я люблю різну музику, але коли залишаюся вдома сама, то включаю важкий рок, гучніше баси – і забуваю про все! (Сміється) І так хвилин 20 чи півгодини - і знову у формі.
- Світлана: А мені потрібен пульт, диван, і я дивлюся мелодрами. Люблю поплакати над чиєюсь історією. Краще з хеппі ендом. І так відпочиваю.
- Олена: А ще я люблю читати історичні пригодницькі романи. Такі як «Код да Вінчі», наприклад. Мені подобається, коли знаходять якісь старовинні події і пробують їх реконструювати, уявити, як воно відбувалося насправді. Це мені дуже цікаво, коли копають углиб, щоб дізнатися, які емоції були у людей в ті часи, чим вони жили.

- Вам це має допомагати і при режисурі концертів.
- Світлана: Так, ми фактично працювали 10 років у цьому напрямку. У нашому будинку культури ми не тільки працювали як співачки, а й вели гуртки, возили дітей на конкурси, виступали на різноманітних заходах і фестивалях. Тобто займалися культурою в нашому районі, працювали з аматорами. Зараз у нас у філармонійному центрі інші можливості. Тут нас оточують професіонали.

- І де краще?
- Світлана: Скрізь своя специфіка. Там ми займалися і сценарієм, і вокальною добіркою, і музикою, і хореографією, й постановкою, і загальною режисурою. А тут ми працюємо цілеспрямовано над вокалом. Там було легше у тому сенсі, що було більше свободи, можна було втілювати різні задуми. А тут легше, що ми займаємося тільки своєю справою – співаємо.

- А де була більша відповідальність?
- Олена: І там, і тут відповідальність серйозна. Там ми відповідали за інших людей, а тут за себе, щоб не підвести колег, режисера, зробити все, як потрібно.

- Звісно, професійна робота передбачає більш вузьку спеціалізацію. А які ваші мрії про майбутнє? Чи не замахнутися вам на «Євробачення»?
- Олена: Насамперед ми хочемо заявити себе як дует, щоб нас помітили. До «Євробачення» треба дорости. Але ми по кроку, поступово будемо рухатися до вершин. Хотілося б у палаці «Україна» виступити як дует.
- Який професійний дует для вас орієнтир, якщо такий є?

- Олена: Нам дуже подобається Анна-Марія Опанасюк, подобається група «НеАнгели».
- Світлана: Взагалі ми не копіюємо нікого, ми себе самі творимо. Ми дивимося одна на одну, і приходять нові ідеї, знаходимо гарні пісні.

- Отже у філармонійному центрі ви на своєму місці і у вас все чудово?
- Світлана: Так, ми розвиваємось у хореографічному плані, у сценічному, як вокалісти. З нами займається режисер Дмитро Обєдніков акторською майстерністю, вокалом Світлана Пилипенко. Вона нам багато допомагає з добором пісень, також розкласти пісню на голоси.
- Олена: У нас взагалі дуже гарний колектив у філармонійному центрі.
- Бували якісь проблемні випадки на сцені? Забули слова, наприклад? Я завжди переживаю за артистів.
- Олена: Таке з кожним буває. Знаходимо вихід.
- Світлана: Ми навіть сьогодні згадували, як виконували попурі з українських пісень, і я чомусь почала співати партію Олени.
- Олена: Зрідка буває такий ступор. Але професіонали вміють вийти з ситуації.
- А скільки треба репетицій, щоб довести виконання до бездоганного рівня?
- Світлана: Є пісні, що з першого разу «лягають на голос». І це не залежить від мови чи жанру. Буває, що пісня іноземною мовою дається легко, а українська пісня складна. Але ми стараємось дуже, і в нас виходить.
- Своїм дітям будете пропонувати артистичну кар’єру?
- Олена: У мене донька співає, але каже, що не хоче цим займатися. А син співає дуже добре і йому подобається.
- Світлана: Моєму синові три з половиною роки. І він також вже з «мікрофоном» бігає.

-Залишається побажати вам гарного старту! І до зустрічі на вашому першому сольному концерті.
-Олена Близнюк-Світлана Примак: Дякуємо за побажання. Запрошуємо 30 травня 2018 року до Чернігівського філармонійного центру на наш «Вільний крок». Разом з нами на сцені будуть чудові співаки - заслужені артисти України Володимир Гришин Та Сергій Сулімовський, лауреати міжнародних конкурсів В'ячеслав Мацвійко, Богдан Тонкошкурий, В'ячеслав Петрик, Макс Пузан, театр танцю «ЕКВАТОР» під керівництвом Віктора Войникова, Ансамбль Барабанщиць Палацу культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді під керівництвом Романа Тонкоглаза, балетмейстер Наталія Мироненко. Будуть фантастичні світлові ефекти від компанії "ПРОПАГАНДА" і світлодіодне шоу від команди STARLIGHT Show. Режисер цього свята пісні й театралізованого шоу – Дмитро Обєдніков.

Віра ЛОБАНОВСЬКА



Теги:Абба, дует Лена і Лана, Чернігівська філармонія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar