реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Дружина нардепа виграла непрозорий конкурс

Журналісти підозрюють державну компанію "Енергоатом" у махінаціях з тендером на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні, яким буде займатися дружина нардепа-забудовника Максима Микитася

Про це повідомляє інформаційний портал Моя Київщина з посиланням на "Главком".

Чому державна компанія «Енергоатом» засекретила тендер на мільярд?

9 листопада у Чорнобильській зоні стартувало будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) для трьох українських АЕС. На урочистостях з такої нагоди «засвітились» урядовці, посол США та інші високі гості. Усі вони переконували пресу в великій необхідності такого об’єкта, хоча це вже давно - прописна істина. Але учасники святкового дійства чомусь не згадували про того, хто ж зводитиме надважливий об’єкт, - генерального підрядника. Мабуть, тому, що занадто сумнівно виглядає перемога в тендері компанії «СК Укрбудмонтаж», з якою «Енергоатом» підписав договір на суму майже на мільярд гривень.

Компанія «СК Укрбудмонтаж» належить Наталії Микитась, дружині одіозного забудовника та народного депутата Максима Микитася. І перемогла ця структура не випадково, адже всі учасники тендерних змагань (окрім переможця, це ще ПрАТ «Укренергомонтаж» і корпорація «Укртрансбуд») походять від однієї компанії - «Укрбуд», президентом якої був вже згаданий нардеп Микитась. Пересвідчитися у афільованості усіх перелічених структур можна на офіційному сайті корпорації «Укрбуд». Усе виглядає як змова між учасниками тендеру, що є грубим порушенням конкурентного законодавства, виявити яке був зобов’язаний тендерний комітет НАЕК «Енергоатом».

Потомствені будівельники

Після оголошення результатів тендеру, все стало на свої місця. Персони власників компанії-переможця, яка отримала замовлення на мільярд, доволі відомі не лише на будівельному ринку. Максим Микитась, колишній президент «Укрбуду», паралельно робив кар’єру і на політичній ниві. В 2014-му році він обрався в Київську міськраду за списками «Удару–Солідарності», де отримав місце за профілем своєї бурхливої діяльності – заступника голови комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Але згодом у міськраді забудовнику стало тіснувато, і він взяв участь у довиборах на окрузі № 206, які було призначено через те, що минулого переможця Владислава Атрошенка з БПП було обрано мером Чернігова. Балотувався Микитась як самовисуванець, але за негласної підтримки влади – Блок Порошенка навіть не виставляв тут свого кандидата.

У своїй кампанії кандидат вирішив піти традиційним для «ресурсних кандидатів» шляхом: будував дитячі та спортивні майданчики, ремонтував школи, садочки і таке інше. Така «турбота» дала результат – Микитась опинився в Верховній Раді.

На початку він був позафракційним, але переважно голосував за владні ініціативи. Нещодавно Банкова настійливо попросила його поповнити ряди групи «Воля народу», яка опинилась на межі розпуску через нестачу депутатів. Група, що складається з мажоритарників, часто-густо допомагає кволій провладній коаліції голосами. Між входженням Микитася в «Волю народу» і приємним для його родини оголошенням результатів тендеру пройшло всього нічого.

Депутат Микитась народився в Прип’яті, його батьки працювали на Чорнобильській АЕС (покійний батько – головним інженером). «Укрбуд», коли ним керував Максим Микитась, займався будівництвом об’єкту «Укриття-2», а тепер сімейні традиції продовжить дружина парламентарія.

Будівництво подорожчало в дев’ять разів

Будівництво централізованого сховища для безпечного зберігання відпрацьованого ядерного палива трьох українських АЕС реалізується спільно з американською Holtec International. «Главком» уже писав про те, що вартість проекту зросла майже в дев’ять разів – зі $148 млн в 2009 році до нинішніх $1,4 млрд, з чим категорично не згоден національний Регулятор енергоринку в особі його керівника Дмитра Вовка.

За його даними, рішення про шалене зростання вартості проекту уряд ухвалював без погодження з Регулятором, якому таки доведеться перекласти на пересічних українців витрати на будівництво – кошти будуть відшкодовуватися з тарифу на атомну електроенергію, тому її подорожчання невідворотне.

З 1 вересня 2018 року НКРЕКП планує збільшити тариф АЕС компанії «Енергоатом» до 54,71 коп за кВт-годину (без ПДВ). На засіданні Комісії 9 листопада тариф для атомників тимчасово знижений з 48 коп. за кВт-год до 46,61 коп (без ПДВ). Тоді ж регулятор затвердив інвестиційну програму «Енергоатому» на 2017 р. обсягом 7,75 млрд грн, що на 13,6% більше, порівняно з раніше чинною.

Перші контейнери з відпрацьованим ядерним паливом планується встановити в 2019-му році. Майданчик для сховища ще влітку очистили від деревини, розпочато будівництво під’їзної залізничної колії – будує дочірня структура «Укрбуду» – компанія «Укренергомонтаж», що, як уже згадувалося вище, також була учасником «секретного» тендеру.

Наталка ПРУДКА, «Главком»



Теги:Енергоатом, Микитась, ЧАЕС


Читайте також



Коментарі (0)
avatar