реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Дослідження про шкоду мобілок: перші результати через 5 років

Дослідники у Лондоні розпочали найбільше у світі дослідження впливу мобільних телефонів на здоров’я людини. У проекті візьмуть участь 250 тисяч користувачів мобільних телефонів з 5 європейських країнах. Дослідження триватиме 20-30 років і має дати чітку відповідь щодо впливу мобільних телефонів на здоров’я людини.

Попередні дослідження не виявляли шкідливого впливу, але експерти кажуть, що вони були надто короткотерміновими, аби виявити можливий зв'язок з раком та іншими хворобами.

Дослідження має назву Космос (Cosmos) і фінансується незалежним органом під назвою Програма дослідження впливу мобільного телекомунікаційного зв’язку.

Один з учасників Програми, професор Ловрі Чаліс, каже, що дослідження дуже важливе: «Ми й досі не можемо виключити можливість того, що мобільні телефони можуть спричинити рак. Докази свідчать, що ні, але нам треба впевнитися».

Фахівці наполягають, що йдеться не лише про рак мозку. Люди тепер використовують телефони для того, аби користуватися Інтернетом, що означає, що вони не тримають їх біля голови.

Вчені кажуть, що також спостерігатимуть за такими симптомами як головний біль, дзвін у вухах, депресія та порушення сну.

Досі однією з найбільших проблем були неточності щодо повідомлень про те скільки часу користувачі проводили на телефоні.

Науковці кажуть, що це може вплинути на результат дослідження. Новий проект має точну фіксувати тривалість дзвінків і користування телефоном.

У Британії у дослідженні братимуть участь 100 тисяч користувачів з різних мереж. Також у дослідженні візьмуть участь користувачі телефонів у Фінляндії, Данії, Швеції та Нідерландах.

Дослідники мають оприлюднити перші дані через 5 років.

Окрім телефонів, дослідники також будуть аналізувати WIFI (безпровідне під’єднання до Інтернету), бездротові телефони та дитячі монітори, аби дослідити вплив усіх видів електромагнітної радіації.

У світі наразі у користуванні 6 мільярдів мобільних телефонів.

Сайт Бі-Бі-Сі




Теги:Дослідження, здоровя, рак, інтернет, Британія, мобілки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar