реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Дорожчають цибуля і яйця

На ринку цибулі в Україні відзначається чергове зростання цін, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Активний попит з боку оптових компаній та стримування продажів виробниками є основними факторами, що сприяють подальшому зростанню цін у даному сегменті.

Завдяки ситуації, що склалася, виробники поступово підвищували відпускні ціни, і сьогодні цибуля продається по 25-29 грн/кг ($0,68-0,79/кг), що в середньому на 13% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Основною причиною подорожчання цибулі, на думку експертів, є той факт, що багато господарств змушені призупинити збирання врожаю через дощову погоду, через що суттєво скоротилися обсяги пропозиції даної продукції на ринку. Також аналітики повідомляють про те, що більшу частину цибулі хорошої якості фермери вважають за краще закладати на зберігання, здійснюючи продаж на даний час невеликими партіями.

Зараз цибулю на ринку України вже продають у середньому в 4,3 раза дорожче, ніж наприкінці вересня 2021 року. При цьому багато гравців ринку впевнені, що позитивний ціновий тренд збережеться і надалі, оскільки багато фермерів, які не мають власних сховищ, уже встигли розпродати значну частину запасів цибулі. Інші ж виробники вважають за краще закладати цю продукцію на зберігання та утримуються від продажів в очікуванні подальшого зростання цін.

З початку повномасштабного російського вторгнення яйця були одним із небагатьох продуктів, ціни на які залишилися на довоєнному рівні, проте у вересні ціни на них також злетіли. Це пояснюється кількома причинами, серед яких сезонний фактор, популярність яєць на деякі свята, а також вартість зерна.

Про це повідомляє “Фокус”.

За словами Світлани Литвин, аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), середня роздрібна ціна на курячі яйця станом на 29 вересня 2022 року становила 40,90 грн за 10 штук, що на 21% більше, ніж місяць тому і на 17% вище, ніж рік тому. Особливо підвищилися ціни на продукцію вищої категорії, ціна яких часто вища за 60 гривень за десяток яєць.

Експерти зазначають, що насамперед на вартість яєць вплинув сезонний фактор – близько 50% домогосподарств знижують пропозицію зі скороченням світлового дня та зниженням температури в Україні.

Крім того, війна в Україні також вплинула на подорожчання яєць. Зокрема, поменшало промислове виробництво яєць через окупацію частини територій України, яке за підрахунками вчених Інституту аграрної економіки досягло 25-30%.

“У 2021 році сумарно на території Херсонської, Донецької, Луганської, Харківської та Запорізької областей було зосереджено 17% промислового виробництва яєць”, – розповідає Світлана Литвин.

Зокрема, за її словами, у Херсонській області знаходиться одна з найбільших птахофабрик України “Чорнобаївська птахофабрика”, і зараз виробництво яєць на цих потужностях або призупинено, або скорочено через окупацію та складність ведення господарської діяльності на прифронтовій території.

Крім того, на початку війни деякі підприємства призупинили інкубаційні процеси для одержання молодих курей-несучок, через що зменшилися обсяги виробництва.Також істотним фактором підвищення цін на яйця стало збільшення вартості кормів, паливно-мастильних матеріалів, електроенергії, ветеринарних препаратів, вітамінів, кормових добавок, імпортного обладнання. Експерти наголошують, що ціни при цьому ще не досягли свого максимуму.Агроревю



Теги:цибуля, ціни, яйця, подорожчання


Читайте також



Коментарі (0)
avatar