реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Добрий вечір, тобі, пане господарю!

Український народ багатий на традиції, свята й обряди, прекрасний духовністю, оскільки з найдавніших часів наші пращури зберегли найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали той келих мудрості і здоров’я нації з покоління до покоління.
В Гетьманській столиці з давніх-давен шанують українські народні традиції. Особливо славний Батурин пам’ятає, як з розмахом відзначали свята під час гетьманування Івана Мазепи та Кирила Розумовського. З гордістю можна сказати, що й сьогоднішнє покоління не цурається звичаїв та обрядів, а навпаки – вивчає календарну обрядовість і намагається яскраво відтворити всі елементи народних традицій.
Відомо, що будь-яке свято не існувало саме по собі; воно обростало багатьма допоміжними дійствами. Візьмемо, для прикладу, різдвяно-новорічну святковість. З нею безпосередньо пов’язані колядки і щедрівки, вертепні та маланкові вистави, засівання збіжжям осель, обряди з кутею, дідухом, романтичні ворожіння тощо.
Яскраве свято в Щедрий вечір було проведено завдяки спільним зусиллям міського будинку культури та НІКЗ «Гетьманська столиця», зокрема, працівників відділу «Історії Гетьманства».
Метою свята постало вивчення традиційної народної культури та відродження культурних надбань українського народу. За допомогою щедрівок висловити побажання здоров’я і достатку та гарного урожаю на майбутній рік.
Цього року батуринці, відвідавши будинок культури, стали свідками гоголівських обрядів. Адже, вони мали нагоду побачити не тільки Солоху та Оксану з дівчатами, а ще й Вакулу, ряджених і звичайно ж – Маланку. Всім присутнім випала нагода поворожити на власну долю, заспівати щедрівок і взагалі, отримати величезне задоволення від побаченого. Створити епоху минулих століть, безперечно допомогли костюми учасників дійства, адже кожен елемент одягу був ретельно підібраний.
Свято на цьому не завершилось, бо ще аж до пізньої ночі над сивочолим Батурином лунали традиційні веселі і такі знайомі кожному українцю слова «Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров’я».

Герасько Марина
науковий співробітник
НІКЗ «Гетьманська столиця»
м. Батурин





Коментарі (0)
avatar