реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

«ДНР» вирішила продавати вугілля на експорт в Європу

Влада так званої «ДНР» в особі «вождя» Олександра Захарченка заявила, що почала пошук партнерів для постачання вугілля, що видобувається на території тимчасово окупованого Донбасу, в країни Європи і Близького Сходу. Споживачів з України бойовикам стало мало, тому вони вирішили «розширити ринки збуту».
«Ми не повинні зациклюватися на одному партнері − Україні, тому відпрацьовуємо варіанти Європи та Близького Сходу», − повідомив днями лідер «ДНР» – Олександр Захарченко.

Сьогодні представники ОБСЄ на пунктах пропуску українсько-російського кордону щодня фіксують виїзд десятків КамАЗів з вугіллям у бік Росії без будь-яких документів. Рекордом стала тиждень з 7 по 13 грудня – через кордон проїхало більше 200 машин з українським вугіллям.

З одного боку, перспективи для експорту в «молодої республіки» начебто є, але з іншого − виникає питання логістики й конкуренції. Російські порти на чорноморському узбережжі перевантажені і там шалена конкуренція, плюс росіяни до людей з Донбасу, які там працюють, ставляться як до другосортних. Зрадників ніхто не любить, вони на них дивляться як на нижчу расу − людей, які зрадили свою країну.

У Росії також існує надлишок вугілля, вона експортує майже половину з видобутого чорного золота, зокрема на ринок Азії, де сьогодні зберігається високий попит на вугілля.

Таким чином, і в Росії донецьке вугілля просто неконкурентоздатне, якщо тільки воно не дістається продавцям даром.
Скільки видобувається вугілля на окупованій території і скільки його вивозиться за межі України, сьогодні не знає ніхто. Зрозуміло, що ні Європа, ні Близький Схід не будуть купувати вугілля у «ЛДНР» з однієї простої причини − «ЛДНР» його буде невигідно продавати, враховуючи логістичні витрати. Разом з тим у Росії без центрального опалення живуть 8% домогосподарств, а не газифіковано понад 30% міського житлового фонду. В абсолютних цифрах це 4 млн і 25 млн домогосподарств відповідно. Вони можуть купувати вугілля з України. Якщо воно продавцям дісталося безкоштовно, його можна і за демпінговою ціною «загнати».

А потім розповідати про «широкі експортні зв’язки». Тільки тоді за чий рахунок буде підтримуватися його видобуток на окупованій території?

за інф.: "Європейська Україна"



Теги:Захарченко, вугілля, ДНР


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
"Гібридна економіка". Тут вона називається "тіньова". Яка різниця?
avatar