реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Дніпро краде українську територію

Дніпро продовжує відхоплювати українську землю. За рік течія відрізає близько п’ятисот квадратних метрів землі, а якщо так триватиме далі, то Дніпро взагалі може змінити русло, перемістившись вглиб української території. Роботи з берегоукріплення були розпочаті 8 років тому, але перервані на середині. Треба довести проект до логічного завершення, інакше буде втрачене й те, що вже зроблене, вважають фахівці. Про це розповідає журналіст Олексій Маслов ЧДТРК

Русло Дніпра вдовж кордону Чернігівщини – звивисте: ріка петляє то в український, то в білоруський бік. Навпроти Любеча Ріпкинського району заокруглений якраз наш, лівий берег. Тож течія поступово його відрізає.

Державний кордон між Україною й Республікою Білорусь у цьому місці проходить по фарватеру Дніпра. Це підтверджено договором 1997 року. Тобто за нормами міжнародного права зміна русла означає втрату частини території держави.

Процес розмивання триває близько 50-ти років, але останніми роками активніше – на ділянці понад 640 метрів. У найбільш загрозливому місці провели, починаючи з 2009-го року, берегоукріплення. Але завершили тільки першу чергу робіт і розпочали другу: спорудили дамбу й так звані шпори, які виступають у воду й відбивають течію від берега. Там, де захисні споруди завершені, вони повністю виконують свою функцію, кажуть представники проектної організації.

А от вище за течією між шпорами залишилися незміцнені ділянки загальною довжиною в півкілометра. На них ріка продовжує змивати смуги берега – за рік завширшки в метр. Саме такі дані щорічних спостережень.

До третьої черги взагалі так і не дійшла справа: роботи були призупинені в 2012 році. Якщо не провести другу й третю чергу робіт, які були заплановані, але так і не здійснені, то вже вкладені сили й кошти можуть бути зведені нанівець. Ближче до Любеча розташована улоговина з болотами й озерцями. Дніпро може розмити перешийок і потекти через озеро.

Якщо зміниться русло Дніпра – 660 гектарів території перетвориться на острів. Який, нагадаємо, вже не належатиме Україні. Щоб завершити проект берегоукріплення, потрібно вкласти кошти, які й заплановані для цього згідно з державною програмою, але не виділені. Процес руйнування берега не зайшов надто далеко, і поки ще можна не перероблювати існуючий проект. Коштів, за розрахунками фахівців, на завершення проекту потрібно вдвічі менше, ніж уже витрачено.



Теги:річка Дніпро, розмивання берегів, Любеч, Україна - Білорусь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar