реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Десна може "з'їсти" міст

Через зміну русла Десни на Чернігівщині може впасти автомобільний міст. Течія підмиває опори і палі, а сама річка щороку забирає по 10-12 метрів берега, йдеться у сюжеті ТСН.

Десна вкрай агресивно ріже берег і просувається ближче до села Велике Устя. Вже наступної весни, якщо нічого не робити, замість суші ходитимуть моторні човни.

Темпи вражають - за минулий рік пішло під воду 12 метрів берега. Автомобільний міст до цього виявився неготовим. Його опори обстежили водолази і зробили невтішні висновки.

"Підмита опора, можна сказати, із трьох сторін. Одна сторона трошки ще залишилась — є трохи піску, вона ще тримається. Але ж під палею вже з'явився простір, можна пролізти любої сторони", - каже водолаз Олександр Ярош.

Селяни переконують, ще трохи і вони муситимуть пересісти на пором, який працював до появи мосту.

Ним 34 роки керував Іван Чорниш. Повертатися до поромів дід Іван не хоче. Його причал давно пішов під воду і вже опинився на іншому березі річки — настільки змінилося русло Десни. Якщо вода зруйнує міст або просто піде повз нього, це стане катастрофою для села.

Проблему з руслом Десни помітили ще 6 років тому. Для порятунку села розробили проект на укріплення берега, однак грошей на нього не знайшли. Тоді він коштував 24 мільйони гривень, зараз обійдеться вдвічі дорожче. Технологія дорога й ефективна. Але чи будуть на неї гроші і коли, сказати не можуть.

Селяни пропонують інший варіант. Замість дорогого берегоукріплення, зробити два прокопи, які змінять русло Десни. Це коштуватиме всемеро дешевше.

А поки чиновники шукають гроші на укріплення чи прокоп, люди просять обмежити рух вантажівок, які прискорюють руйнування переправи.

Подробиці у сюжеті кореспондента ТСН Алли Скорик: Більше читайте тут: https://tsn.ua/ukrayina/na-chernigivschini-cherez-zminu-rusla-desni-mozhe-obvalitis-avtomobilniy-mist-919888.html



Теги:стихійне лихо, берегоукріплення, Велике Устя, Десна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar