реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

День святого Юрія - Побідоносця

Сьогодні День святого Юрія,яке ще називають Юрій Весняний (Юріїв день), або День священномученика Георгія Побідоносця, а в народі вважають, що цей день символізує прихід весни.

Вшановувати святого Юрія (Георгія) почали у V столітті як мученика і воїна. Він став святим патроном візантійських імператорів, а згодом руських князів. На його честь названо Собор святого Юра у Львові.

Георгій Змієборець став покровителем воїнів. Зокрема, Юріїв день відзначається у православ'ї теж як день захисника Вітчизни. Так, офіційне свято - у Грузії, Болгарії, Сербії, Хорватії. Святий має популярність серед католиків.

В українській народній традиції Юрій(Георгій Побідоносець) вважається повелителем вовків, який на коні полює у супроводі зграї. Ще відомий як винищувач гадів, замовляння від їхніх укусів були частиною українських традицій. Ще цей день пов'язаний з веснянками. На Закарпатті на Юріїв день прикрашають хати березовим віттям, а молодь має традицію обливатися водою.

Народні прикмети у Юріїв день:
У цей день тепла роса - до швидкого приходу літа.
Якщо йде сильний дощ - до густої трави.
Якщо випадає зростаючий місяць чи сильний вітер - подібна погода надовго.
Якщо комарі збираються в зграї - до потепління.
Якщо є роса, то добре вродить просо, а сніг чи іній на деревах - буде вдалий врожай гречки, а дощ - до поганих врожаїв.
Ранок цього дня ясний та безвітряний - ранні посіви будуть вдалі. Якщо ж спочатку погода погана, а потім покращилася - вдалі будуть пізні посіви.
Ніч проти 23 квітня тепла - хліб дозріє до перших морозів.
Дме південний вітер - до хорошого врожаю, а північний вітер - до заморозків.

Влада ЛИТОВЧЕНКО



Теги:народні свята, народні прикмети, Влада Литовченко, Юрій - Змієєборець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar