реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Cистеми управління якістю. А це що?

Усе більше галузей виробництва та надання послуг ставлять однією з умов активного існування і розвитку наявність системи управління якістю відповідно до міжнародного стандарту ISO.
Це розуміє і керівництво країни. В яких галузях економіки, державних органах мають запроваджуватися і уже діяти в цьому році системи управління якістю нагадав в. о. генерального директора державного підприємства „Чернігівстандартметрологія” Ігор Анищенко.
Дороги
„ Державна служба автомобільних доріг України ще 11 листопада 2008 року затвердила Наказ № 708 "Щодо організації закупівель проектних робіт"”, - нагадав він.
Згідно з Наказом, у тендерах на закупівлю проектних робіт на дорогах 1-2 категорій мають право брати лише ті підприємства, що впровадили та сертифікували системи управління якістю.
Наказ висуває й інші вимоги до підприємств. Серед них наявність ліцензії на проектні роботи, матеріально-технічного забезпечення, кваліфікованого персоналу тощо.
Якщо ж підприємство не відповідає вимогам, у тому числі – не має системи управління якістю – воно не допускається до участі у тендері.
Будівництво
Міністерство регіонального розвитку та будівництва України Наказом № 47 від 27.01.2009 затвердило "Ліцензійні умови провадження господарської діяльності у будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури".
Серед загальних вимог до підприємств окремим пунктом виділена необхідність мати документ, що підтверджує впровадження системи управління якістю продукції суб'єкта господарської діяльності.
Торгівля
Кабінет міністрів 24 червня 2009 року постановою № 632 затвердив Програму розвитку внутрішньої торгівлі на період до 2012 року. Вона передбачає впровадження на підприємствах торгівлі систем управління якістю.
МНС
До 1 вересня цього року усі підприємства, що займаються проектуванням, монтажем та технічним обслуговуванням засобів протипожежного захисту та систем опалення повинні мати сертифіковані системи управління якістю відповідно до вимог стандарту ISO 9001.
25 грудня 2009 Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи видало Наказ № 886, яким затверджені "Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з проектування, монтажу, технічного обслуговування засобів протипожежного захисту та систем опалення, оцінки протипожежного стану об'єктів".
Тепер підприємства, які не мають сертифікованих систем управління якістю, не зможуть одержати ліцензію і працювати. Наказ уже набрав чинності. Але підприємства ще мають час до вересня, щоб привести свою діяльність у відповідність до "Ліцензійних умов".
Армія і міліція
Президент України в Указі № 92 він 3 лютого 2010 року з приводу затвердження Річної національної програми на 2010 рік з підготовки України до набуття членства в Організації Північноатлантичного договору вимагає завершити реалізацію проекту Твінінг "Впровадження та розвиток управління якістю в українській міліції та внутрішніх військах"
Статистика
Державний комітет статистики вимагає розроблення системи управління якістю в територіальних органах державної статистики. Про це говориться в Наказі №154 від 7 травня 2009 року.
Сам комітет зобов’язав розробити систему управління якістю в територіальних органах державної статистики відповідно до національного стандарту ДСТУ ISO 9001-2009 до грудня 2009 року.
Медицина
Уже з 1 січня лікарняні відділення, що використовують для діагностики і лікування іонізуюче випромінювання, повинні мати діючі системи управління якістю.
Більше року тому Державний комітет ядерного регулювання видав наказ № 166 вiд 03.10.2008, яким зобов'язав лікарняні заклади запроваджувати системи управління якістю.
Іонізуюче випромінювання використовується для діагностики (рентген-кабінети) та для лікування (променева терапія при онкозахворюваннях). Поводитися з ним потрібно дуже обережно, щоб не нашкодити людини.
Впровадження та дія систем управління якістю відповідно до стандарту ISO 9001 має звести до мінімуму кількість лікарських помилок та неточностей. За стандартом, усі процеси суворо регламентуються.
Зокрема, це допоможе проводити опромінення тільки за письмовими направленнями лікарів, точно контролювати дозу і кількість опромінень – щоб не уразити здорові тканини. Персонал також отримає більший захист від шкідливого впливу променів.
Наказ Міністерства охорони здоров’я також зобов’язує лікарні впроваджувати системи управління якістю – у метрологічних підрозділах галузі охорони здоров’я.
За іншим наказом Міністерства, діюча система управління якістю лабораторних досліджень є однією з умов державної акредитації лікувально-профілактичних закладів.
Проте медичні заклади не поспішають виконувати накази.
У… світі
Системи управління якістю занесені до Книги рекордів Гіннеса як найбільш вживані у світі.
Їх можуть впровадити підприємства будь-якої галузі. Причому учені довели прямий зв’язок між кількістю систем менеджменту у країні та рівнем її розвитку. Більше підприємств мають системи – країна живе краще.
Україна також поступово приєднується до держав, що вимагають від своїх підприємств високої якості товарів та послуг.

Підготувала прес-служба ДП "Чернігівстандартметрологія"




Теги:Чернігівстандартметрологія, закони, якість


Читайте також



Коментарі (0)
avatar