реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Ціна землі = ціна влади

Різке збільшення оренди землі в Чернігові призведе до різкого зростання цін, закриття ряду підприємств — переконані члени асоціації роботодавців «Сіверщина».

«Відбувається тупе принесення в жертву крупних підприємств. Уряду байдуже, що такі, як ми, можемо закритися, — вони вже давно порахували, що на нашому місці з’являються купки маленьких підприємств. Як у варіанті з Чернігівською музичною фабрикою: шанхайство замість виробництва», — переконаний Дмитро Попов, керівник підприємства «Чексіл».

Мова йде про рішення сесії міської ради про затвердження нормативної грошової оцінки земель міста, яке (внаслідок дії вимог Податкового кодексу) призведе до різкого вимивання коштів із підприємств, що займають великі площі. Мова йде про камвольно-суконний комбінат, «Автодеталь», молокозавод, «Ясен», «Хімволокно», «Сіверянку» та всі інші підприємства, які займають три гектари і більше.

«Рішення міської ради, — сказано у зверненні до міського голови і депутатів, підписаному головою єдиного представницького органу сторони роботодавців Чернігівської області Віктором Лазарем, — призведе до значного збільшення розміру орендної плати за землю, від 3 до 7 разів залежно від зональності та виду діяльності підприємств».
А може, це й правильно? З точки зору рядового обивателя — хай платять! Якби ж то!

Сергій Аверченко, голова обласної організації партії «Удар», керівник підприємства «Аврора»: «Сьогодні 80 відсотків бюджету Чернігова формує податок з прибуткового податку, тоді як минулого року було 68. Кажу це як заступник голови бюджетної комісії міської ради. Так ось покладення додаткового тягаря на підприємства призведе до скорочення працівників, зменшення зарплат, відповідно і до зменшення бюджету міста. Тож підвищення ціни землі — це політика каліфа на годину».

Тож обиватель від цього не виграє. Яскравіший приклад: представники торгового комплексу «Седам» у неофіційній розмові сказали, що переживуть таке різке підвищення плати за землю, але в чотири рази підвищать ціни на товари.

Дмитро Попов: «Хто займає більше 5 гектарів — повинен готуватися до банкрутства при такій політиці, коли нас просто топлять. Тепер ми платимо 150 тисяч земельного податку щомісяця, а при новій методиці платити не зможемо. Уряд не думає про перспективу, а тільки про те, як хапнути зараз. А що потім закриються крупні підприємства – ніхто не думає. Через офшори виметуть гроші шляхом мегабудівництва і все».

Віктор Лазар порівняв ситуацію з коровою, яка може дати тільки 400 літрів молока, а уряд, замість того, щоб дати харчі цій корові та ще купити нових корів, вимагає доїти одну і ту ж і годувати її менше. Якщо й кров’ю буде доїтися — то уряд не хвилює.

«Нова грошова оцінка земель, на нашу думку, є абсолютно необґрунтованою ні економічно, ні юридично, а наслідки, до яких вона призведе, поглиблять кризові явища в економіці міста та області і призведуть до ще одного витка соціального напруження у суспільстві. Економіка Чернігова занадто слабка, щоб витримати такий удар від влади, і ми відкрито заявляємо, що не маємо права мовчати у цій ситуації. За нами — тисячі роботодавців, які забезпечують робочими місцями десятки тисяч працівників. Через необдумані і різкі кроки місцевої влади ці люди завтра можуть опинитися без роботи» — зі звернення роботодавців до міського голови Олександра Соколова та депутатів міської ради.

А спокійний підприємець, не помічений в активних політичних рухах, керівник підприємства громадського харчування «Базис» Андрій Склярець на нараді в заступника голови обласної державної адміністрації Наталії Білоус заявив: «Я ще не готовий брати особисто участь у революції, але вже дуже хочу, щоб вона розпочалася».

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Віктор Лазар, асоціація роботодавців, оренда землі, Чернігів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar