реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Чуваші на Чернігівщині об’єднуються

«Мій народ зберіг сто тисяч слів, сто тисяч пісень, сто тисяч візерунків» - кажуть про себе чуваші. Те ж саме можуть сказати про себе й українці. Історичні дослідження говорять про близькість двох націй, адже предки чувашів – булгари тривалий час мешкали на території сучасної України, і тісно контактували зі слов’янськими племенами - предками українців.
На початку тижня Чернігів відвідала Надія Лісова, керівник оргкомітету по створенню Чуваського земляцтва в Україні та Алла Бондарь, директор гімназії м. Остер Козелецького району . Тут вона зустрілася із представниками чуваської діаспори, зокрема, Георгієм Трофімовим, директором фірми «Дніпро», відвідала КМЦ «Інтермеццо». Було досягнуто домовленості про створення у Чернігові відділення чуваського земляцтва або, як воно офіційно називається, українсько-чуваської громадської організації «Сеспель». Того ж дня чуваші відвідали українського поета, лауреата премії ім.. М. Сеспеля Станіслава Реп’яха.
Надія Лісова надає з власних ресурсів підтримку в існування музею Мішші Сеспеля- основоположника сучасної чуваської літератури, у гімназії м. Остер планує будівництво пам’ятної стели.
- Моя мета це зміцнення зв’язків між чуваським та українськими народами, - зазначила Надія Лісова.

Олександр ЯСЕНЧУК








Теги:остер, Сеспель, Чуваші


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Цікаво,що Жогалко теж,як Міша Сеспель-чуваш еврейського походження:)))
avatar
2
Здравствуйте! Ой как приятно найти имя Сеспеля у Вас! Привет из Чувашии! )))
avatar
3
На початку 20-х років у Новгороді-Сіверському створюється кілька дитячих будинків. Якраз, коли починав насуватися голодомор. У сиротинцях виховувалось до півтисячі дітей. Один з них- №6, за словами очевидців, мав прийняти дітей, які були привезені із Чувашії.
Було навіть, що у російське Поволжя, для дітей з Новгород-Сіверщини, кіньми направляли "хлібний караван", який очолював Степан Потапович Санжара - один з фундаторів народної освіти 20-30-х років на Сіверщині. Особисто він відповідав за триста пудів хліба(!!!)Враховуючи існування залізниці, скоріш за все через Москву дітей могли довезти до України(Новгород-Сіверський) з Чувашії саме цим транспортом. Кілька старожилів розповідали мені про таке під час роботи над книгою"Подорож Новгород-Сіверським Подесенням. Краєзнавчі етюди"(2010). Розміщувалася дитяча установа у Спасо-Преображенському монастирі.
avatar