реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

"Чорнуха" проти Президента

У цьому матеріалі ми аналізуємо, які негативні повідомлення про Петра Порошенка розкручувалися в інформаційному просторі. Якщо серед негативу в бік Зеленського переважно були звинувачення в наркозалежності, зв'язках із олігархом Ігорем Коломойським, закиди стосовно того, що Зеленський «здасть Україну Путіну», то проти Петра Порошенка «інформаційна війна» розгорталася з меседжами «колосальне збагачення за рахунок президентства», «спроба зірвати вибори» тощо.

ІМІ: 77,7 % негативних текстів стосувалися Петра Порошенка

«Проти Порошенка окремі сайти поширювали відверті фейки, звинувачення у фальсифікаціях чи підготовці зриву виборчого процесу взагалі, миттєвому збагаченні та створенні ще одного “Межигір’я”. Негатив проти Петра Порошенка сконцентрований на певних сайтах — Politeka.net (26,07 % від усіх текстів із негативною тональністю, де згадується Порошенко), Znaj.ua (22,2 %) та Strana.ua (18,8 %). Проти Володимира Зеленського найбільше текстів із негативною тональністю зустрічалися на сайтах Gazeta.ua (16,42 %) та Obozrevatel.com (13,43 %)», — ішлося у статті аналітиків ІМІ за результатами медіамоніторингу.

«Диктатор хоче зірвати вибори»

Журналіст, заступник директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв у своєму відеоблозі наступного дня після другого туру виборів згадав, що у 2018 році з Петра Порошенка почали малювати образ «диктатора». Конкретних прикладівжурналістне навів, але згадаймо новини 2018-го. Тоді звинувачення у «зриві виборів за допомогою воєнного стану» на адресучинного президента лунали у ЗМІ як Росії, так і України. Активно до таких заяв вдавалися політики-опоненти. Зокрема, Юлія Тимошенко казала про це ще задовго до пропозиції ввести воєнний стан.

«Порошенко хоче ініціювати початок великої війни. Він хоче, щоб були захоплені території додатково України. Він хоче, щоб все горіло, все по суті палало. Щоби війна вже розійшлася і пішла на самий високий рівень. А ви знаєте, що сьогодні президент і його оточення мають достатньо близькі, дружні стосунки з тими, хто якби-то “очолює” ці фейкові “ЛНР” і “ДНР”. І на цьому він хоче вводити воєнний стан і не проводити вибори в принципі», — заявила Юлія Тимошенко у програмі «Доброго ранку, Країно» на «UA: Першому» 5 липня 2018 року. Але підтверджень «дружби» Порошенка з бойовиками немає, так само як і явно видимих спроб продовжувати війну.

Називання Петра Порошенка «узурпатором влади» знову активізувалися наприкінці 2018-го. 25 листопада російські військові поблизу берегів Криму таранили, обстріляли та захопили три українських судна із 25 українськими моряками на борту. Після цього в Україні на 30 днів запровадили воєнний стан у десяти областях країни.

Російська пропаганда відреагувала на воєнний стан тезами про «зрив виборів за допомогою воєнного стану». За даними моніторингу «Детектора медіа» проникнення російської пропаганди в український інформаційний простір за листопад — грудень 2018 року, «основний акцент зроблено на тому, що воєнний стан призвів до порушення прав громадян у південних та східних областях. Коли цього не сталося, застосовується прийом висміювання Президента України за “несправжній воєнний стан».

Тезу транслювали й російські, й українські ЗМІ. «Ответим — мало не покажется». Лавров обвинил Порошенко в подготовке предновогодней провокации на границе с Крымом», — писали на сайті «Страна.ua». «Военное положение в Украине — продлевать будете?» — повідомляло видання «Вести», а Юрій Бойко, тодішній народний депутат від партії «Опозиційний блок», а нині представник партії «Опозиційна платформа — За життя» кілька разів бував на телеканалах, де повторював, що «Порошенко хоче зірвати вибори», а в кулуарах ВР давав коментарі про те, що «Власть попытается продлить военное положение».

Після завершення воєнного стану, коли прогнози про «зрив виборів» не виправдалися, російські пропагандистські ЗМІ почали за допомогою українських політиків та високопосадовців «вкидати» меседж про «підготовку фальсифікацій на виборах».

«Іншим важливим напрямком російської пропаганди стало поширення меседжів про нечесний характер виборів в Україні та підготовку “масових фальсифікацій”. При цьому на підтвердження тез МЗС РФросійські медіа часто використовували заяви українських політиків та високопосадовців, які за своєю формою та змістом мало чим відрізнялися від “доконаних фактів” російської пропаганди», — ідеться в моніторингу «Детектором медіа» проникнення російської пропаганди в український інформаційний простір за січень — лютий 2019 року.

Наприклад, видання «Вести» писало: «Страну может ждать экономический коллапс, хаос, кошмар и ужас — Михаил Погребинский»; а «Российская газета» поширила офіційну заяву МЗС РФ: «МИД РФ назвал “грязной” президентскую кампанию на Украине».

«Скандал на весь світ»: старі нові фейки про Марину Порошенко

У другій половині квітня 2019 року у фейсбук-пабліках патріотичного спрямування (наприклад, «Патріоти України», «Україна переможе», «За вільну Україну / Офіційна група» поширили новину із сумнівного сайту «Bbccnn.org» з голослівним заголовком «Скандал на весь світ! Європейські ЗМІ звинуватили дружину Порошенка в крадіжці грошей у дітей-інвалідів (Скриншот)». У репостах така новина збирала по 200–500 лайків користувачів.Це був старий фейк, передрукований заново. Оригінал новини англійською мовою на нібито «люксембурзькому» сайті датований 14 листопада 2017 року.

Уже після другого туру виборів Ольга Гальченко, координаторка програми «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» на своїй сторінці у Фейсбуку написала про те, як розібралася, що ця новина — фейк. Як виявилося, у неправдивій новині згадувався фонд «Відродження», в якому працює пані Гальченко.

«Оказывается, через фонд «Відродження», сотни миллионов долларов шли на бедных детей, но оседали в марининых карманах. Стоп. Я же в этом самом фонде работаю. Какие дети, какие миллионы, какой Порошенко? Вот оно, время удивительных историй. И ничего, что у «Відродження» нет никакой мультимиллионной программы помощи детям с инвалидностью», — написала вона.

За словами пані Гальченко, вона виявила, що сайт Luxembourg Herald насправді зареєстрований в Азії та «фінансується росіянами». Також, уточнила вона, всі інші статті на цьому ресурсі були або вкрадені, або передруковані з видання The Guardian.

«Колосальне збагачення» за час президентства

Одне з частих звинувачень на адресу Петра Порошенка в період передвиборної кампанії стосувалося накопичення великих статків за час президентства й того, що він «краде в українців гроші». Часто різні ЗМІ протягом одного місяця публікували зовсім різні дані про те, наскільки саме Порошенко збільшив свої статки за останні кілька років. Так, сайт «Украина.ру», що належить російському державному інформагентству «МИА “Россия сегодня”», у лютому 2019 року писав, що «За год состояние Порошенко увеличилось в 80 раз». Сайт Politeka писав, що «Порошенко разбогател почти в сто раз: сразу после первого тура выборов». Після прочитання заголовку складається враження, що президент Порошенко «розбагатів» одразу, як тільки закінчився перший тур виборів. У тексті новини про це — жодного слова.

У тексті, поміченому фахівцями ІМІ на Znaj.ua із заголовком «Зеленський відповів на звинувачення яскравим відео тренувань», крім позитивного іміджу кандидата Зеленського-спортсмена, на противагу наводять аргументи, які мали би переконати читача в «алкозалежності» Порошенка:

«А вже наступні кадри буквально підривають віру у тверезість Президента: ось він стоїть за трибуною під час якогось виступу і співає, пританцьовуючи: “Давайте работать, самбе — нет”, усім своїм аж занадто грайливим виглядом демонструючи явно “допінговий” настрій», — навели цитату фахівці ІМІ.

До речі, це цитата Петра Порошенка з публічної зустрічі на молодіжному форумі в Переяславі-Хмельницькому, куди президент завітав наприкінці лютого 2019 року. Там він розповів студентам анекдот і умовно показав кілька рухів, що позначають танець.

Детальніше читайте тут: Детектор медіа



Теги:Юлія Тимошенко, фейки, чорний піар, перемога Зеленського, російська пропаганда


Читайте також



Коментарі (0)
avatar