реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Чорнобильська зона стає унікальним природним заповідником

Зона відчуження у Чорнобилі перетворилася за останні тридцять років після страшної ядерної аварії у заповідник, який кишить лосями, оленями і вовками. Природа там процвітає, незважаючи на небезпечне сусідство із ядерним реактором. Про це заявили британські вчені, які досліджували флору і фауну регіону, - розповідає ТСН .

За їхніми підрахунками, Чорнобилю знадобиться ще років 10, аби стати унікальним заповідником, у якому із феноменальною швидкістю розмножуються доволі рідкісні тварини. Вчені дійшли висновку, що радіаційне забруднення не перешкоджає дикій природі. Натомість відсутність людей і прямопропорційний ріст популяції ссавців підтверджує негативний антропогенний вплив на розвиток флори та фауни.

"Відтоді, як люди покинули цей регіон, природа тут розквітла, навіть після найгіршої у світі ядерної катастрофи", - заявив Джим Сміт, еколог із університету у Портсмуті, Великобританія. Науковець припустив, що кількість тварин у Чорнобилі наразі набагато вища від тієї, що була до аварії.

Команда Сміта зафіксувала зростання популяції лосей, козуль, благородного оленя і кабана у чотири рази. Кількість вовків, що живуть у зоні відчуження, збільшилася усемеро у порівняно із даними 2000-х років.

"Тварини пристосувалися до життя в таких умовах, ба більше - вони живуть і розмножуються за милю від великого ядерного саркофага і не мають проблем із здоров'ям", - прокоментував результати дослідження Джим Біслі, професор університету Джорджії із США.

Таким чином, учені дійшли висновку, що за 10-15 років зона відчуження зможе похизуватися чи не єдиним унікальним природним заповідником, аналогу якого немає у світі.



Теги:зона відчуження, природний заповідник, екологія України, Чорнобильська зона, зростання популяції


Читайте також



Коментарі (0)
avatar