реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Чорнобиль забувають. Чорнобильців -- теж

Напередодні роковин трагедії на Чорнобильській АЕС відбулася конференція “25 років Чорнобильської катастрофи. Соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок катастрофи, роль і участь профспілок”. Організатором заходу виступила Федерація профспілкових організацій Чернігівської області. До участі в роботі конференції були запрошені керівники відповідних управлінь і відомств облдержадміністрації, медики, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, профспілкові лідери.

26 квітня 2011 року виповниться 25 років з дня Чорнобильської трагедії – найбільшої техногенної та соціальної катастрофи XX століття. Генеральна Асамблея ООН проголосила 2006-2016 роки Десятиліттям реабілітації і стійкого розвитку постраждалих регіонів, здійснення якого повинно бути спрямоване на забезпечення повернення постраждалого населення до нормального життя.

Микола Богдан – голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області у своєму виступі відзначив роль, яку відіграли профспілки у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, приймаючи в профспілкових готелях і санаторіях ліквідаторів та переселенців із забруднених територій. Багато профспілкових діячів особисто брали участь у ліквідації наслідків катастрофи Чорнобильській АЕС. На вимоги профспілок було здійснено комплекс заходів по соціальному захисту постраждалих, в тому числі і прийняття ”чорнобильських” законів та визнання потерпілими дітей з опроміненням щитовидної залози в 1986 році.

Разом з тим в нашій державі в значній мірі не виконується Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Вкрай низькими залишаються пенсії ліквідаторів, соціальні виплати та компенсації, в т.ч. і мешканцям забруднених територій. Докорінного перегляду потребує стан санаторно-курортного лікування потерпілих, в т.ч. дітей.

Особливу тривогу викликає стан здоров'я учасників ліквідації наслідків трагедії, а також проживаючих на радіоактивно забруднених територіях, розвиток онкологічних захворювань у дітей, які народились в сім'ях батьків-ліквідаторів та інші. Незважаючи на те, що за твердженням науковців, причиною захворювань на рак щитовидної залози є наслідки Чорнобильської катастрофи, особи, які до повноліття не мали встановленого зв'язку інвалідності з наслідками зазначеної катастрофи, не отримують державної підтримки.

Нажаль зменшуються масштаби дослідження сільськогосподарської продукції на радіонукліди. Знову вищими органами влади гостро ставиться питання скасування зони посиленого радіоекологічного контролю, хоча за даними науковців жителі цих територій продовжують отримувати певні дози радіації. “Отже”, зауважив Микола Богдан, “на рівні держави прослідковується забуття Чорнобиля, а в назвах жодного її органу вже нема слів «ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи»”.

Інформацією про медичні наслідки та стан здоров’я постраждалого населення області в наслідок Чорнобильської катастрофи поділилася з учасниками конференції Надія Голева – заступник головного лікаря, обласного центру радіаційного захисту та оздоровлення населення. За її словами близько 5% території України визнано забрудненою радіонуклідами; в області проживає 9 тис. ліквідаторів, а 87 тис. постраждалих від аварії осіб знаходиться на обліку в закладах охорони здоров’я.

Про радіологічний стан на Чернігівщині проінформував присутніх Анатолій Приходько, заввідділом обласного державного проектно-технологічного центру «Облдержродючість». За приблизними оцінками (точних даних немає через відсутність фінансування відповідних робіт) в області 75 тис. га. земельних угідь забруднено цезієм, а 88 тис. га. – стронцієм. За останні роки державою не виділяються кошти на поліпшення родючості постраждалих земель.

Що робить держава для соціального захисту постраждалих від аварії на ЧАЕС розповіла Лариса Юрченко – начальник Головного управління праці і соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації. На виконання “чорнобильських” програм в області виділено 49,1 млн. грн. Пані Лариса відзначила зростання кількості судових позовів громадян про невідповідність фактичних виплат передбачених Законом України. Вже винесено 1,4 тис. рішень на користь громадян. Є проблеми з організацією харчування дітей на постраждалих територія. Там, де не відбулися тендери на надання відповідних послуг, виплачується компенсація – 50 грн. на місяць, при тому, що на харчування передбачено 10-14 грн. на день. За словами Лариси Юрченко органи державної влади докладають зусиль для вирішення “чорнобильських” проблем в області. Так відбулася зустріч голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка з Президентом України Віктором Януковичем, де піднімалися в т.ч. і ці питання. Неодноразово направлялися звернення до Прем’єр-Міністра, Адміністрації Президента України.

Учасники конференції прийняли звернення, в якому вимагають від Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України:

1. Забезпечити виконання Чорнобильського законодавства, збільшивши для цього видатки Держбюджету на 2011 роки при внесенні змін до нього.
2. Вирішити на законодавчому рівні питання надання статусу постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи 1-ї категорії особам, хворим на рак щитовидної залози, незалежно від наявності у них до досягнення повноліття зв'язку захворювання та інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи.
3. Не допустити ліквідації зони посиленого радіоекологічного контролю без проведення детального екологічного оздоровлення забруднених територій, створення безпечних умов і радіаційного захисту життя на цих територіях.
4. Визначити в назві державного органу управління функцію здійснення ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
5. Здійснити невідкладні заходи по розвитку економіки, як основного джерела надходжень коштів для реалізації Чорнобильського законодавства.

Віталй КОПИШ






Коментарі (0)
avatar