реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Чому влада приховує інфляцію?

Хоч влада і намагається приховати галопуючу інфляцію, але люди вже починають відчувати її наслідки. Рівень бідності в Україні зростає. Про це заявив голова Чернігівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Олександр Кодола.

Кабінет міністрів нахабно бреше щодо реального рівня інфляції у 2010 році. Урядовці назвали цифру в 9,1% річної інфляції. Хоча насправді кожен, хто ходить купувати продукти в магазини та на базар скаже, що ціни підвищилися майже в півтора рази за минулий рік.

Дуже цинічно також виглядає причина заниження показників інфляції владою. Аби не здійснювати реальної індексації доходів людей, як це передбачено законом, не піднімати пенсії й зарплати на стільки, на скільки виросли ціни, офіційна інфляція і була сфальшована у бік заниження. Адже якщо інфляція, наприклад, складає 50%, то людям треба платити у півтора рази більше.

«При всьому цьому у своєму провалі економіки і величезному показнику інфляції влада намагається звинуватити «спекулянтів» чи міфічні «зовнішні чинники». Влада намагається свою відповідальність скинути на кого завгодно», - сказав Олександр Кодола.

Основними ж причинами інфляції є помилки самої влади. В першу чергу це економічно необґрунтована, неконтрольована емісія грошових коштів. За даними незалежних експертів з питань фінансів, протягом 2010 року уряд спільно з Нацбанком випустив в обіг майже сто мільярдів гривень!!! При цьому, доходи головного та спеціального фондів Державного бюджету становили приблизно 230 мільярдів гривень. Тобто йдеться про так звані пусті паперові гроші, які завжди розкочегарюють інфляцію, що ми добре пам’ятаємо з початку 90-х.

Іншим важливим чинником високої інфляції стало суттєве подорожчання пального – бензину та дизпалива, викликане рішенням Януковича та Азарова збільшити ставку акцизного збору на 50 євро за тонну пального.
Олександр Кодола вказав на наслідки цього рішення: «Якщо рік назад найпопулярніший бензин марки «А-95» коштував трохи в середньому 7 гривень. Нині ж його вартість наближається до 9 гривень. І не за горами той час, коли ціна перетне десяти гривневий бар’єр».

Через подорожчання пального, природно, зростають розцінки на транспортні послуги. Загалом, ціна бензину в структурі витрат виробника займає не менше 20%. Збільшення цих витрат відчутно підштовхне зростання кінцевих споживчих цін і спорожнить мільйони сімейних бюджетів українців.

Галопуюча інфляція, невпинно зростаюче безробіття – лише невеликий, але дуже показовий зріз загальних тенденцій, які намітились в Україні протягом останнього року. Головний же підсумок перших роковин перебування Януковича при владі – повний провал його соціально-економічної політики. Президенту і його команді «професіоналів» сьогодні нема чим звітувати перед людьми. Замість обіцяного «покращення» українці отримали нові драконівські тарифи, захмарні ціни та підвищення пенсійного віку.

Сергій СЕМЕНЕНКО




Теги:інфляція, бюджет, опозиція, безробіття


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Замість розлогого тексту можна було залишити два останні абзаци задля чіткого усвідомлення , що рівень життя різко знизився! Адже достатньо співвідношення цін на товари та послуги з нашими зарплатами, щоб перестати ганяти язиком повітря!
avatar
2
Художник! У тебя рисунок неправильный. В туалете должны висеть гривны, а не доллары.
avatar