реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чому людина Ахметова очолила виконком партії Ляшка?

Виконавчий комітет Радикальної партії Олега Ляшка (РПЛ) очолила людина, пов’язана з Рінатом Ахметовим. Це Юрій Зінченко, колишній директор одного з маріупольських підприємств, що входить у групу компаній «Метінвест». Вона належить олігархові. На думку експертів, цей крок є закономірним підсумком переговорів Ляшка з Ахметовим. Навесні в Маріуполі відкрили партійне відділення РПЛ, а лише кілька днів тому народний депутат приїжджав до міста і хвалив роботу міського голови, який раніше працював на тому ж підприємстві. Політологи вважають, що таким чином Ахметов отримує важелі впливу.

22 лютого виконавчий комітет Радикальної партії Олега Ляшка очолив Юрій Зінченко – до вересня 2017 року він працював генеральним директором Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча, а потім його перевели на посаду директора одного з департаментів компанії «Метінвест». Комбінат Ілліча входить у компанію «Метінвест», яка, в свою чергу, належить холдингові олігарха Ріната Ахметова «СКМ». Про це в «Фейсбуці» написав сам Юрій Зінченко. У коментарях його привітав голова партії Олег Ляшко.

Ляшко пояснив призначення потребою появи у владі людей зі сходу, а стосовно зв’язків із Ахметовим сказав: «Немає такої людини, яка може мною керувати».

Директор «Агентства розвитку Приазов’я» Костянтин Батозький, який працював радником попереднього голови Донецької обласної адміністрації Сергія Тарути, називає цей крок цілком логічним і вказує, що партнерські відносини між головою Радикальної партії і донецьким олігархом починали розвиватися ще в 2016 році. Зокрема, йшлося про підтримку ідеї зниження тарифів на залізничні перевезення для металургійних підприємств, нагадав Батозький у коментарі Радіо Донбас.Реалії.

У квітні 2017 року Ляшко і його однопартійці подали законопроект № 6382 про трирічне збереження підвищених мит на експорт металобрухту – президент підписав цей закон, але термін дії був скорочений до двох років. Цей крок дозволив металургійним підприємствам, які, в тому числі, належать Ахметову, зберегти брухт усередині країни для власних підприємств.

Менеджмент Ахметова почав з’являтися в партії Ляшка ще в лютому 2017 року, говорить Батозький, який вважає таку змову прикладом політичної корупції.

Ляшко не співпрацює просто так. Він неодноразово обіцяв повісити Ахметова, посадити на вила. Потрібний був якийсь матеріальний стимул. На наступних виборах це буде ручна «ахметовська» партія

«Ми розуміємо, що Олег Ляшко не співпрацює просто так. Він неодноразово обіцяв повісити Ахметова, покарати олігархів і всіх посадити на вила. Для того, щоб він так радикально змінив свої переконання, потрібний був якийсь матеріальний стимул. На наступних виборах це буде ручна «ахметовська» партія, яка буде, наприклад, проштовхувати закони на кшталт «купуй українське», – говорить Батозький у коментарі Донбас.Реалії.

Радіо "Свобода"



Теги:Ахметов, Радикальна партія, Маріуполь, вибори 2019, Ляшко, політична корупція


Читайте також



Коментарі (0)
avatar