реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

"Чому я визнав Голодомор геноцидом" --суддя Віктор Скавронік

13 січня суддя Апеляційного суду Києва Віктор Скавронік закрив справу про Голодомор 1932-1933 років. При цьому суддя іменем України погодився з висновками слідства, що Голодомор організували комуністичні лідери на чолі зі Сталіним.Оголошення рішення тривало дві години сорок хвилин. У присутності представниці міської прокуратури Ольги Даценко, яка й запропонувала закрити справу, та десятка журналістів суддя Скавронік зачитав прізвища семи організаторів голодомору: Іосіфа Сталіна, Вячеслава Молотова, Лазаря Кагановича, Павла Постишева, Станіслава Косіора, Власа Чубаря та Менделя Хатаєвича.

Сталіна суд визнав головним замовником злочину, який кваліфікував як геноцид проти українського народу. Суддя Скавронік використав частину першу статті 442 Кримінального кодексу України. В ній написано: геноцид, тобто діяння, умисно вчинене з метою повного або часткового знищення будь-якої національної, етнічної, расової чи релігійної групи шляхом позбавлення життя членів такої групи чи заподіяння їм тяжких тілесних ушкоджень, створення для групи життєвих умов, розрахованих на повне чи часткове її фізичне знищення, скорочення дітонародження чи запобігання йому в такій групі або шляхом насильницької передачі дітей з однієї групи в іншу.

Покарання за цей злочин - або позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічне ув'язнення. Але, визнавши злочин, суддя закрив справу, пославшись на пункт восьмий частини першої статті шостої Кримінально-процесуального кодексу. Ця стаття говорить, що справу не можна порушувати, а порушена справа має бути закрита, якщо йдеться про померлого, за винятком випадків, коли провадження в справі є необхідним для реабілітації померлого або відновлення справи щодо інших осіб за нововиявленими обставинами.
Присутні мовчки зустріли вирок. Суддя Скавронік сів на своє місце і звернувся до журналістів:

«Хочу нагадати, я не маю права давати будь-які інтерв’ю та коментарі. Але хочу звернути увагу на три моменти. Я прочитав всі матеріали справи, і таких злочинів ще не було, це перше. Дана кримінальна справа має суто правовий вимір. Я уникав будь-яких політичних спекуляцій, це друге. Мені здається, що жертви і народ давно чекали судового рішення, це третє.

Таку справу не можна довго тримати. Часу з 31 грудня (цього дня кримінальна справа надійшла від Служби безпеки України до Апеляційного суду Києва – «Свідомо») було достатньо, щоб визначитися щодо її закриття. Я вдячний прокурорам, що вони свідомі, і розкрили цю справу».

Суддя Скавронік працює в Апеляційному суді з 2004 року, спеціалізується на кримінальних справах.

Прес-центр ЦДВР за матеріалами «Свідомо"




Теги:Каганович, комуністи, Нюрнберг-2, Хатаєвич, суд над Сталіним


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Ну, ы хто ж робив голодомор? Один грузин, два євреї, один росіянин, один поляк і ордин українець. А то звинувачували українців у самоїдстві, а навіть толерантний суд не зміг знайти більше винних українців в голодоморі в Україні. Бо робили його неукраїнці -- євреї і росіяни.
avatar
2
Шановний пане! Ваш висновок вважаю неправомірним і провокативним. Від нього тхне меншовартістю і хохлятством. Важливо, що цей геноцид організували нелюді. А така підлота не має національної ознаки, вони трапляються у всіх народів світу. Їх треба викорчовувати.
avatar