реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Чому аптеки не виготовляють ліків?

З плином часу все змінюється, і речі, які ще кілька десятиліть тому здавалися звичними і буденними, з часом перетворюються на рідкість, або, кажучи сучасною мовою, на ексклюзив. Ще 20 – 30 років тому ніхто не вважав дивиною отримати від лікаря рецепт на лікарський засіб готової форми, якого не існувало, а існувала потреба виготовити ці ліки в умовах аптеки. Не було проблемою для хворого замовити такий лікарський засіб в аптеці, адже аптек, які займалися виготовленням, у місті й навіть у районах було достатньо.

Що ж маємо зараз? Протягом останніх років обсяг фармацевтичного ринку України значно зріс, на сьогодні кількість зареєстрованих найменувань лікарських засобів сягає близько 14 тисяч одиниць вітчизняного та іноземного походження. Це зумовило витіснення з фармацевтичного ринку препаратів, які виготовляються в умовах аптеки, адже попит на них значно скоротився завдяки існуванню величезної кількість готових препаратів у різних формах і дозуваннях. Безумовно, це має і свій позитивний вплив: наприклад, раніше необхідно було в аптеці з ліків для дорослих виготовляти лікарські форми для дітей — зараз потреби в цьому в більшості випадків не існує, тому що з’явилась велика кількість лікарських форм саме для дітей.

Лікарі у своїй практиці також значно частіше почали використовувати призначення готових лікарських форм заводського виробництва, адже, як зазначалося вище, значно зріс як загальний асортимент лікарських засобів, так і асортимент препаратів у межах однієї фармакотерапевтичної групи. Приміром, якщо близько 10 років тому в асортименті аптек було не більше 15 відхаркувальних та протикашльових лікарських засобів, то на сьогодні таких найменувань вже більше 50.

Аптеки, які займаються виготовленням лікарських засобів в аптечних умовах, стикалися у цій своїй діяльності з низкою труднощів. Гостро стоїть проблема наявності на фармацевтичному ринку України всіх необхідних субстанцій для виготовлення лікарських засобів в умовах аптеки. Не менш суттєвим фактором є і колосальні, за мірками аптеки, витрати на виконання вимог ліцензійних умов, наказу МОЗ України від 15.12.2004 р. №626, Державної фармакопеї України та інших нормативно-правових документів. Витрати аптек на придбання і утримання обладнання та апаратури, забезпечення вимог метрології, стандартизації, утримання приміщень, витрати на заробітну плату фармацевта з виготовлення, провізора-аналітика, допоміжного персоналу, витрати на дезінфекцію та інше значно перевищують тарифи на виготовлення, в результаті чого цей вид діяльності стає збитковим. В умовах жорсткої конкуренції між аптечними закладами різних форм власності та посиленням державного регулювання торговельної націнки аптеки втратили можливість здійснювати збиткові види діяльності, оскільки це негативно впливає на виконання показників фінансово-господарської діяльності підприємства, передбачених планом, затвердженим власником.

Зважаючи на ці проблеми, цей вид діяльності ставав щороку все менш перспективним, що і стало причиною значного скорочення аптек, які займаються виготовленням лікарських засобів за рецептами лікарів.

Повністю матеріали на цю тему -- в газеті "Сіверщина" за 15 вересня



Теги:виготовлення ліків, аптеки


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Да уж сейчас трудно найти нужное лекарство, я вот не могу найти не как Лактіалє
avatar
2
Сейчас трудно найти именно в аптеке, но есть интернет и можно заказать лактиале цена в интернет аптеке, я лично ею пользуюсь всегда, это куда проще чем бегать по городу и искать.
avatar