реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Чим харчуватися у Великий Піст?

Чому люди постять?

Великий піст припускає утримання від скоромної їжі та розваг. Перший і останній тиждень посту – найсуворіші. Згідно з церковним Уставом, у Чистий понеділок (перший понеділок посту), а також в Страсну п’ятницю (остання п’ятниця посту) взагалі нічого не слід їсти.

В інші дні потрібно відмовитися від яєць, м’яса, молочних продуктів (які, до речі, зовсім не допомагають худнути). Рослинну олію дозволяють їсти по суботах, неділях і в дні великих православних свят.

На Благовіщення і у Вербну неділю дозволяється риба, а в Лазареву суботу – риб’яча ікра. До речі, інші морепродукти також дозволено їсти під час посту.

У піст не можна курити та вживати алкоголь. Тільки в свята і вихідні дні дозволяється випити трохи вина. Також у Великий піст 2013 слід виключити тілесні втіхи і лихослів’я.

Солодощі їсти можна, якщо в їх складі немає заборонених під час посту продуктів: наприклад, якщо це шоколад, то він повинен бути не молочним, а чорним. Також дозволяються солодощі на основі меду.

Утримання від їжі у Великий піст 2013 не має бути самоціллю, вважають церковники: для них це в першу чергу – засіб боротьби з пристрастями. Головне під час посту – духовне очищення людини, вважають служителі.

До речі, не дотримуватися посту можна людям літнього віку, хворим, маленьким дітям, вагітним і годуючим жінкам, мандрівникам і службовцям в армії.

А що ж думають дієтологи?

Постити слід по силі – тоді від посту не буде шкоди. Але шкода буде в тому випадку, якщо відмовлятися від м’яса, молока та інших продуктів тваринного походження бездумно. Якщо, приміром, до цього, людина харчувалася 2 рази на день, а потім просто взяла і виключила зі свого раціону м’ясо, то це, звичайно ж, неправильно.

Оскільки під час посту йде зміна структури харчування, то раціон вимагає різноманітності. Так, наприклад, з нього в першу чергу виключається білок тваринного походження, значить, його слід адекватно замінити рослинним. Для цього потрібно включити в свій раціон більше продуктів рослинного походження, багатих білком – квасоля, горох, горіхи, гриби, сухофрукти. Тобто, якщо ти вже перейшов на каші, то їж їх, принаймні, не «всуху», а з горіхами і сухофруктами.

Пам’ятай про білок

Також білок, хоч і в невеликих кількостях, міститься в брокколі, кольорової і брюссельській капусті. А ось з соєю будь обережний: у деяких людей вона може погано впливати на щитовидну залозу і гормональний фон. У загальній складності, якщо, наприклад, людина з’їдала в день 150 г м’яса, то його вона повинен у тій же кількості замінити білковими продуктами рослинного походження.

Кальцій, яким багаті молочні продукти і які на час посту теж виключають з раціону, в достатній кількості міститься в морській капусті, цитрусових, горіхах, кунжутному насінні. Морська капуста також надзвичайно багата йодом – він необхідний для людей, які займаються розумовою працею.

Під час посту багато людей худнуть, проте відмова від білкової їжі не кращий спосіб для втрати зайвих кілограмів. Якщо у тебе проблеми зі здоров’ям, перш ніж дотримуватися посту, проконсультуйся з фахівцем.
Домохазяйки



Теги:Великий піст, стримання, харчування пісне


Читайте також



Коментарі (0)
avatar