реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Чи потрібні малим селам кооперативи?

7 жовтня в с.Погребець відбувся день віддаленого села за участю голови Ніжинської районної ради Валерія Марченка.
Спочатку Валерій Анатолійович оглянув інфраструктуру, яка знаходиться на території села. Приміщення клубу охайне, нещодавно зробили косметичний ремонт. Селищний голова розповів, що були придбані шахи, карти та інші ігри для відпочинку молоді. Але є й проблемні питання: ремонт столу для настільного тенісу, DVD-програвача, та все це буде, звичайно, зроблено в найближчий час. Будемо сподіватися, що молодь згуртується і візьме під свою опіку сільський клуб, тому що один завідуючий клубом не може все тримати на контролі і підтримувати в робочому стані.
Наступним пунктом огляду інфраструктури став магазин від Лосинівського споживчого товариства. Валерій Анатолійович спочатку оглянув наявність та різноплановість товару, який знаходиться на прилавках (до речі, цукор по 6.80 грн. за кілограм, а не дорожче, як жаліються по іншим селам) та спитав чи свіжий товар, на що отримав відповідь від продавця Валентини Назаренко, що товар завозиться двічі на тиждень і не залежується, тому що це єдине місце, де можна отримати продукти харчування та господарчі товари в усьому населеному пункті. Після бесіди Валентина Олексіївна звернула увагу голови районної ради, що в приміщенні магазину дуже холодно, і якщо б можна було щоб хоч якось підвести газ до приміщення магазину для облаштування конвектором, тому що взимку взагалі знаходиться тут не можливо. На що Валерій Анатолійович пообіцяв детальніше вивчити цю ситуацію і поспілкуватися з Ужищенко Віталієм Михайловичем головою Лосинівського споживчого товариства щодо обговорення шляхів вирішення цієї проблеми.

Єдине приміщення яке опалюється за допомогою газу , окрім жилих будинків, є ФАП. Але поки ще не розпочався опалювальний сезон, то і в ФАПі прохолодно. На запитання чи вистачає коштів на придбання ліків, отримав відповів, що селищна рада постійно підтримує і розуміє проблеми які пов’язані з придбанням ліків, тому всі кошти які заплановані вони обов’язково перераховуються на потреби ФАПу, а якщо їх не вистачає то Анатолій Олексійович усілякими шляхами намагається віднаходити кошти для безперебійного функціонування медичних закладів, розташованих на території селищної ради. Але зауважив, що в селі звичайно ж більше людей похилого віку і велика кількість ліків іде на лікування саме серцево-судинної системи, а це дуже великі кошти.

Після ознайомлення з інфраструктурою села голова районної ради розпочав збори з жителями с. Погребець. На початку зібрання Валерій Анатолійович попередив, що про політику, яка твориться зверху розмовляти не будемо, тому запитання з цього приводу попросив не задавати. Але зауважив, що готовий до конструктивної розмови тільки з тих питань, які можна вирішити на районному рівні. Також подякував жителям села за те, що с.Погребець вже третій рік поспіль займає перше місце по благоустрою території.

Присутні попросили допомогти вирішити питання по розширенню кладовища, так як вже зараз іноді важко знайти вільне місце. Під час дискусії Валерій Анатолійович порушив питання по оформленню земельних ділянок. А саме наголосив що Урядом прийнята постанова за №844 від 05.08.2009 року де громадяни України отримали можливість оформити державні акти на право власності на земельну ділянку за спрощеною процедурою. Селищний голова відповів, що на сьогоднішній день в селищну раду подано 300 заяв. Вони зараз обробляються і в найближчий час будуть передані до Держкомзему. Поки що направлено в земельний відділ 35 заяв, і вже підготовлено ще 75 для передачі. На що голова районної ради попросив селян віднестися з порозумінням до цієї ситуації яка склалася. Так як через брак людей швидкість виконання цієї роботи трохи затримується. А селищному голові дав завдання пришвидшити роботу по оформленню документів для передачі до Держкомзему.

Людей також цікавили питання про можливість зробити водогін по селу, та коли буде нормальна ціна на молоко, і на що далі сподіватися жителям таких сіл як Погребець. На що Валерій Анатолійович озвучив на його думку єдиний вихід із цієї ситуації - це створення комунального підприємства, яке буде займатися по–перше роботами по проведенню водогону по селу, і в подальшому його обслуговуванням, по-друге створенням обслуговуючого кооперативу по збору та продажу молока, а для цього Уряд розробив декілька програм та прийняв постанову для підтримки саме молочної та м’ясної галузі, де створеним кооперативам надаються сучасні молоковози для роботи, визначаються місця на комунальних ринках для збуту продукції і звичайно ж, було роз’яснено як створюються кооперативи та комунальні підприємства, чим вони повинні займатися, та хто за це повинен нести відповідальність. А районна рада разом з селищною радою із задоволенням буде допомагати у створенні та виготовленні документів, а також і в подальшій роботі.

(детальніше на www.nizhin-rada.gov.ua)

Сергій Разон






Коментарі (0)
avatar