реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чи об`єднає опозицію загроза для України?

Відкладений кілька тижнів тому Х з’їзд партії “Наша Україна” (головними причинами цього називають гострі дискусії щодо подальших форм діяльності партії) несподівано був проведений 27 квітня у довозі оригінальний спосіб: під відкритим небом, поруч з парламентом, у Маріїнському парку. Політрада партії не приховувала, що цей з’їзд у формі мітингу — пропагандистська акція протесту , проведена в першу річницю ратифікації ганебних Харківських угод. Але мова йшла і про оновлення самої партії. Участь взяли близько тисячі делегатів. Причому з деяких регіонів вони не могли доїхати через перешкоди, які чинила міліція.
Відкрився з’їзд виступом лідера партії Віктора Ющенка. Харківські угоди, за якими Чорноморський флот Росії має залишатися в Криму, ще на 25років після визначеного раніше терміну, до 2042 року, в обмін на що Росія обіцяла нам знижки на газ, Віктор Ющенко охарактеризував однозначно: це зрада владою національних інтересів України. Ось деякі фрагменти виступу:

“Це Переяславські угоди, тільки іншого століття. Ці антиконституційні угоди не вирішили жодної української проблеми — ні політичної, ні економічної чи безпекової. Збитки від утримання в останні 10 років Чорноморського флоту Росії на наших землях оцінюються в 10 мільярдів доларів. В країні залишилася по суті окупаційна армія. Ми відмовилися дати лад 18 тисячам гектарів унікальної кримської землі, і ця земля сьогодні дерибаниться чужими генералами. Ми з вами програли найголовніше — стратегію своєї безпеки. Сказавши “такך, російському флоту в Севастополі, ми цим самим сказали “ні” можливості інтегруватися в європейську без пекову політику. ”

Отже “Наша Україна” через свою депутатську групу в парламенті внесла на розгляд Верховної Ради законопроект про денонсацію Харківських угод і закликала підтримати цей документ всі парламентські і позапарламентські сили України

Щодо ситуації в країні, Віктор Ющенко, зокрема, зазначив: :

“Влада протиставляє частини українського суспільства, провокує мовні історичні та конфесійні конфлікти. Освітня сфера віддана на відкуп відвертим агресивним українофобам. Найбільш небезпечними для соборності країни є не стільки територіальний сепаратизм, скільки гуманітарна окупація — приниження статусу нашої материнської мови та переписування нашої історії відповідно до радянських та імперських підходів.”

Втім, навіть у формі мітингу, з’їзд мав таки ж обговорити й питання діяльності самої партії, яка опинилася в серйозній кризі після програшу її лідером президентських виборів, але яка все-таки прагне не просто відродитися, а й знову стати на чолі національно-демократичного руху. Аналіз ситуації в партії зробив на з`їзді голова політради Валентин Наливайченко.

Він не міг обійти теми поразок партії: “Причини в тому, що під наші прапори стали шахраї. Вони надягнули українські вишиванки на свої брудні тіла, але по суті виявилися нікчемами, які зрадили і енергію реформ розміняли на внутрішній розбрат...Партія покінчує з подвійними стандартами. Ми є альтернативою і владі, і брехунам та зрадникам, які підірвали демократичне президентство в Україні…Нам не потрібні примітивна радикали і провокатори, яких підтримує влада, щоб дискредитувати патріотичні національні ідеї. І ми є альтернативою “\лібералам” без роду і племені, які живуть, як самозакохані нарциси, у відірваному від людей химерному світі. ”

Неважко передбачити, що чимало з тих, хто називає себе демократами, впізнають себе в цій характеристиці. Тому в опозиції попереду величезна й непроста робота з усунення протиріч, реального об`єднання. Характерно, що з’їзд ухвалив добиватися скасування не лише Харківських угод, а й Московських з Росією по газу 2009 року. Як відомо, вони були підписані тодішнім прем`єром Юлією Тимошенко. Угоди ці були різко розкритиковані на з`їзді як такі, що ухвалювалися всупереч позиції тодішнього президента Ющенка, були вкрай невигідні Україні. Ця оцінка, звичайно, не знайде підтримки серед численних прихильників Блоку Юлії Тимошенко. А значить, опозиції дуже непросто буде шукати порозуміння.

Сама ж партія “Наша Україна” ухвалила на з`їзді , окрім резолюції про денонсацію Харківських угод, і свою Робочу платформу. Лейтмотив її — “Ми маємо взяти владу під контроль, щоб захистити людей від соціальної катастрофи, від бідності, корупції, сваволі.”

Врешті, це був огляд поріділих партійних рядів після поразок і розчарувань в колишній партії влади. Чи зможе вона оновити свої лави, пожвавити роботу? Будемо сподіватися.

Характерно , що одразу після завершення з`їзду його учасники пішли колоною на вулицю Банкову, де біля Адміністрації Президента взяли участь в об`єднаному мітингу опозиції проти Харківських угод. І пліч-о-пліч з нашоукраїнцями тут стояли представники доволі радикальних правих сил, таких як “Тризуб”, “Молодіжний національний конгрес”, “Опір”, “Холодноярська ініціатива”, Комітет визволення політв’язнів. А увечері ще більша акція опозиції пройшла біля пам’ятника Шевченкові. Цей протест проти ганебних Харківських угод і з вимогою їх скасування організували 14 опозиційних партій, в тому числі й “НУ”. Може, хоч загроза державності і демократії нарешті спонукає різнорідну опозицію до об`’днання?

Петро АНТОНЕНКО




Теги:В.Ющенко, харківські угоди, опозиція, Наша Україна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar