реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чи будуть в Чернігові вулиці Степана Бандери і Романа Шухевича?

Повільний процес очищення міської топоніміки Чернігова все ж триває: цього разу на голосування депутатів буде винесене питання про перейменування ще 35 вулиць та провулків.

І це тому, що ці вулиці підпадають під закони про декомунізацію, прийняті ще в 2015 році, та під свіжіші закони про деколонізацію. Робоча група щодо перейменування вулиць міста Чернігова була створена ще у квітні 2022 року. За її рекомендаціями вже було перейменовано 75 вулиць і 26 провулків.

Проте у цьому пакеті перейменувань не всі пропозиції розроблені робочою групою - скажімо,перейменування вулиці генерала Пухова на вулицю імені археолога Володимира Коваленка група не розглядала. Також спеціалісти довго дискутували щодо нової назви вулиці Доценка і якраз нова назва - імені Соборності, що винесена в проект рішення, не голосувалася, оскільки таке найменування ніякої прив'язки до саме цієї вулиці не має. Особисто я пропонував цю вулицю назвати імені Народного Руху, оскільки саме тут, на розі тодішніх Рокосовського і Доценка, почалася знаменита "ковбасна революція". Але хтось у міській раді вирішив іменем Народного Руху назвати вулицю Ціолковського на Шерстянці.

Серед найбільш резонансних пропозицій, що виносяться на сесію - вулиці Степана Бандери і Романа Шухевича. Ними мають стати відповідно вулиці Попова та Герцена. Цікавою і доречною є пропозиція про приєднання вулиці 77-ї гвардійської дивізії до проспекту Левка Лук'яненка - і зникне совєтська назва, і проспект стане довшим.

Велику вулицю Малиновського пропонується перейменувати на честь гетьмана Івана Виговського. Буде і вулиця Олени Пчілки замість Полєтаєва. Подані пропозиції і про перейменування вулиць на честь видатних українців-земляків - Юрія Мушкетика (замість Мєчнікова), Ігоря Качуровського (замість Андрусенка), Анатолія Погрібного (замість Авдєєнка), Анатолія Шкурка (замість академіка Рибакова), Олександра Корнієвського (замість Цимбаліста). Цілком логічними є і пропозиції неіменних назв - Тролейбусна (замість академіка Павлова), Гельсинської спілки (замість Ломоносова), Братства тарасівців (замість Добролюбова), Прикордонників (замість підводника Китицина), Підлісна (замість Чайкіної), Ветеринарна (замість Маресьєва), Корюківська (замість Комарова), Прилуцька (замість Таранущенка), Артилеристів (замість Гастелло), Пласту (замість Макаренка), Оборонців Чернігова (замість Олександра Молодчого), Пам'ятна (замість 50 років Перемоги), Седнівська (замість Сагайдак), Куренівка (замість Фікселя), Менська (замість Шмідта) - кому там ще не вистачає нейтральних назв?!

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Степан Бандера, перейменування вулиць, Чернігівська міська рада, Роман Шухевич


Читайте також






Коментарі (0)
avatar