реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Червоний, що не сумнівається

З великим успіхом йде в кінотеатрах України новий режисера фільм Зази Буадзе за романом і сценарієм Андрія Кокотюхи «Червоний». Український глядач, давно позбавлений якісного українського кіно, жадібно накинувся на новий фільм, тим паче, що й тема його досі у суспільстві сприймається неоднозначно.

Для «Голосу України» відповідає автор однойменних роману та сценарію кіно Андрій Кокотюха.

- Як з’явилась ідея «Червоного» - як роману і як кіно? Чи не страшно було братися, враховуючи, що до сьогодні практично не було повноцінних художніх творів про боротьбу ОУН –УПА?

- Ідея виникла після небаченого успіху роману Василя Шкляра «Чорний Ворон». До того на історичну тематику не писав і тим більше було цікаво взятися за щось нове і, безсумнівно, затребуване читачами. Повноцінних художніх творів не було як явища. Але поодинокі твори виходили друком – скажімо, «Останній герой» Олександра Вільчинського, «Чорноморець, матінко» Андрія Криштальського. Виклик був у тому, щоб уникнути пафосу, який псує тему та ідею. Тож виникла ідея: показати героя очима ворогів. Час показав – такий хід не всім подобається та навіть критики роману його прийняли. Через те роман перекочував у фільм. Ідея збереглася: головний герой водночас не є головним персонажем. Проте змінює довкілля та оточуючих самим фактом свого існування.

- «Українець має перемагати, а не героїчно гинути?» - звідки з’явилась така настанова?

- Як палкий та запеклий фанат пригодницьких романів, я не можу мати іншої настанови. Їхні герої перемагають ворогів, долаючи перешкоди. Українцям цього бракувало через нерозвиненість, здебільшого штучно – власної масової культури, замішаної на українському контексті. Тепер українець – переможець, а не жертва. Це ідеологія та мій особистий світогляд, сформований читанням пригодницької класики.

- Що чекати далі глядачам щодо «Червоного» - коли може бути продовження?

- Якщо все буде добре, «Червоний» стане трилогією. Сценарій приквелу – фільму, який розповідає про становлення героя та його помилки, що привели Данила в концтабір – уже готовий та схвалений на пітчінгу в Держкіно. Ідея третього фільму, сиквелу, вже склалася – Червоний повернеться в Україну та очолить рейдову групу, яка піде з боями на Захід, заявляючи на весь світ, що опір комуністам існує.

- Яка реакція глядачів найбільше здивувала?

- Здивувало нерозуміння того факту, що в історію, розказану і показану, може і має право прийти новий тип героя. Він незнайомий українцям: це чоловік, який знає, чого хоче, не рефлексує, бачить мету та йде до неї. Він не інтелектуал у звичному розумінні. Його не розривають сумніви. Таким є традиційний герой міфології, української теж – уявіть Кирила Кожум’яку, який розмірковує чи вбивати йому Змія… Або Котигорошка, якого терзають сумніви – битися чи не битися. Та й подвиги Геракла не варто забувати.

Довідка
Кінофільм «Червоний» тільки за перші вихідні після виходу на екран зібрав у прокаті майже 1,5 мільйона гривень. Про це повідомив голова Держкіно України Пилип Іллєнко.

Питав Василь ЧЕПУРНИЙ
"Голос України"



Теги:українське кіно, червоний, Андрій Кокотюха


Читайте також



Коментарі (0)
avatar