реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Чернігівводоканал забруднив річку Білоус

23 вересня цього року відбулося засідання Колегії Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області, на якому розглянуто такі питання:
– вплив комплексу очисних споруд КП «Чернігівводоканал» на гідрохімічний стан р. Білоус та р. Десна,
– вплив полігону ТПВ м. Чернігова на стан екологічної безпеки прилеглих територій, перспективи розвитку системи сміттєвидалення м. Чернігова.

КП «Чернігівводоканал» входить до Переліку 100 об’єктів, які є найбільшими забруднювачами довкілля в Україні. Проектна потужність очисних споруд підприємства становить 94 тис. м3/добу, що в 30 разів перевищує витрати р. Білоус, в яку скидаються стічні води і яка класифікується як водний об’єкт рибогосподарського водокористування І категорії та є правою притокою р. Десна. У 2009 році підприємством було скинуто біля 21 млн. м3 недостатньо очищених стічних вод, при цьому у р. Білоус потрапило 14,6 тис. тонн забруднюючих речовин.
На даний час на очисні споруди відводяться комунальні стоки від населення та госппобутові і виробничі стічні води промислових підприємств. Фактично на очисні споруди надходить біля 50000 м3/добу.
КП «Чернігівводоканал» здійснює водогосподарську діяльність на підставі дозволу на спеціальне водокористування, виданого Держуправлінням, в якому встановлені ліміти водоспоживання, водовідведення та умови спеціального водокористування. В порівнянні з попереднім періодом підприємству доведені більш жорсткі нормативи граничнодопустимого скиду забруднюючих речовин із зворотними водами у р. Білоус, які повинні стимулювати ефективну роботу очисних споруд, а в разі необхідності – проведення їх реконструкції та модернізації.
Крім того водокористувача зобов’язано виконувати систематичний контроль за якістю зворотних вод та якістю води водоприймача в контрольному створі; не допускати укладання угод із суб’єктами господарювання на приймання стічних вод до складу яких входять речовини не зазначені в доведених нормативах гранично допустимого скидання забруднюючих речовин; забезпечити лабораторний контроль стічних вод (які надходять на очисні споруди) в контрольних колодязях ймовірних абонентів по фенолу, формальдегиду та резорцину. Умови дозволу на спеціальне водокористування підприємством в основному дотримуються але продовжується скидання стічних вод з наднормативними показниками в р. Білоус.
Суб’єктами моніторингу зафіксований постійний вплив скидів з очисних споруд на гідрохімічний стан р. Білоус. В порівнянні зі створом вище скидів, в створах нижче скидів та гирлі спостерігається перевищення ГДК для водойм рибогосподарського призначення по амонію сольовому, нітритах, фосфатах, залізу загальному, марганцю, цинку. В останній період скиди стічних вод КП «Чернігівводоканал» відбуваються, в основному, без перевищень ГДС, але через значні об’єми скидів зворотних вод зберігається антропогенний тиск на р. Білоус, що проявляється стійкими перевищеннями ГДК по основному гідрохімічному складу річкової води.
Основна проблема Чернігівських міських очисних споруд – це зношеність матеріально-технічної бази. Недостатність коштів на проведення ремонтних робіт та реконструкції об'єкта в цілому є суттєвим фактором ризику порушення екологічної рівноваги регіону.
Держуправлінням постійно приділяється увага питанню ефективної роботи очисних споруд м. Чернігова. За сприянням Держуправління в 2008-2009 роках на реконструкцію очисних споруд м. Чернігова з Державного бюджету було виділено більше 2 млн. грн. та направлено запит на фінансування таких робіт за рахунок державного фонду охорони навколишнього природного середовища на поточний рік в сумі 4,6 млн. грн.
При розгляді другого питання проаналізовано вплив полігону твердих побутових відходів м. Чернігова, який входить до Переліку небезпечних об’єктів Чернігівської області.
Полігон ТПВ в м. Чернігові функціонує з 1961 року. Спосіб складування сміття - висотний. Полігон відноситься до категорії високонавантажуваних. При будівництві об'єкта спеціальні засоби захисту об'єктів довкілля не застосовувались. Земельна ділянка площею 30,18 га, розташована на території Новобілоуської сільради та надана в постійне користування для видалення відходів. Під складування твердих побутових відходів використовується площа біля 25 га.
Власником полігону ТПВ є Чернігівська міська рада, експлуатацію з 2004 року здійснює ПП "Гранпласт".
За результатами останніх досліджень, проведених ВАТ «Чернігівський проектно-вишукувальний інститут «Чернігівводпроект» вміст забруднюючих речовин в пробах води із спостережних свердловин, розташованих біля полігону ТПВ м.Чернігова, значно перевищує допустимі концентрації по вмісту хлору, магнію, натрію, капролактаму, формальдегіду, заліза, міді. Найнегативніше забруднюючі речовини впливають на якість першого незахищеного водоносного горизонту відкладів четвертинної системи. Тривалий негативний вплив на якість грунтових вод погіршив якісні показники і водоносних горизонтів, що залягають нижче. Забруднюючі речовини потрапляють до другого з поверхні водоносного горизонту відкладів берекської свити палеогену, що раніше вважався захищеним водотривкою товщею строкатих неогенових глин. Відмічається, що забруднення постійне і стабільне, його інтенсивність не залежить від пори року та погодних умов території. Позитивним у цьому питанні є те, що відмічається стабілізація розмірів і конфігурації плям забруднення підземних вод зумовлена встановленням рівноваги, що склалася поміж техногенними і природними чинниками навколишнього середовища. З поверхневими і підземними водами інфільтрат з ставків-накопичувачів та полігону твердих побутових з високим вмістом хімічних елементів безіменним струмком також доходить до р. Білоус – правої притоки р. Десна та негативно впливає на її гідрохімічний склад.
За результатами розгляду вищевказаних питань Колегія Держуправління наголосила на необхідності зменшення негативного впливу даних об’єктів на довкілля. З цією метою Колегія зобов’язала
1. КП «Чернігівводоканал»:забезпечити ефективну роботу очисних споруд та при наявності джерел фінансування проводити роботи по їх реконструкції; забезпечити дотримання умов спеціального водокористування визначених дозволом № 3731 від 01.07.2009 року; вжити заходів щодо дотримання встановлених нормативів гранично допустимого скиду забруднюючих речовин із зворотними водами у р. Білоус;
2. Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради вжити заходів щодо запровадження системи збору ресурсно-цінних та небезпечних відходів від населення в м. Чернігові; експлуатації полігону ТПВ м. Чернігова у відповідності до діючих норм та правил, прийнятих технологічних регламентів та планів виконання робіт; представити на розгляд Держуправління концепцію сміттєвидалення міста на 2010-2012 роки; забезпечити проведення на полігоні ТПВ моніторингу підземних вод, ґрунтів та атмосферного повітря і надання даних до Держуправління; вирішити питання знешкодження промислових токсичних відходів з ставків-накопичувачів, розташованих на полігоні ТПВ м. Чернігова.

Джерело інформації: Сектор взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю. Орхуський центр Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області




Теги:Екологія, сміття, Білоус, Чернігівводоканал


Читайте також



Коментарі (0)
avatar