реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Чернігівське відлуння": завершальний день

В останній день Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Чернігівське відлуння» було презентовано творчі роботи актора з Молдови Олексія Штирбула «Квіти для Елджернона» та литовської актриси Іоланти Пуоденайте «Я чекаю на тебе, коханий», які стали гідним завершенням цього розмаїтого багатонаціонального калейдоскопу яскравих сценічних образів.

На жаль, останній день фестивальної програми був затьмарений трагічною загибеллю учасника антитерористичної операції старшого солдата Збройних Сил України Павла Смірнова і оголошеним у зв’язку з цим у Чернігові днем жалоби. Перед початком обох вистав ведучі фестивалю оголосили хвилину мовчання, і присутні вшанували пам’ять усіх військовослужбовців – учасників антитерористичної операції, які загинули, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, мирних жителів на сході України.

А потім розпочалось заворожуюче сценічне дійство денної вистави, упродовж якого кожен глядач разом з виконавцем прожив ціле людське життя – від нічим не обтяженого, по-дитячому довірливого сприйняття навколишнього світу до високоінтелектуального осягнення всіх духовних надбань людства. Найтонші зміни психологічного стану, глибокі внутрішні переживання героя вистави зал відчував завдяки виразній, багатій пластичними і мімічними нюансами грі молодого талановитого артиста Олексія Штирбула. Глядачі разом з Чарлі болісно переживали його сумніви і сподівання, глибокі душевні страждання, досягнення і втрати, кожною клітиною відчуваючи приховану потужну енергетику, що надходила від виконавця моновистави.

Нагородою акторові були бурхливі оплески зворушених до глибини душі глядачів, квіти та диплом учасника Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Чернігівське відлуння-2».

На відміну від серйозного і вдумливого героя денної вистави дивна, а часом і загадкова героїня вечірнього спектаклю «Я чекаю на тебе, коханий» притягувала увагу глядачів екстравагантним виглядом, експансивністю, вигадливими розповідями про оточуючих і прагнучих її чоловіків. Неординарна актриса Іоланта Пуоденайте, володіючи широким діапазоном виразних можливостей – від тонкого ліризму до яскравого гротеску, продемонструвала вражаюче перевтілення в образ заклопотаної еротичними вигадками фантазерки, яка дивує і смішить глядача, а згодом викликає співчуття й симпатію.

Під дружні оплески вдячних глядачів їй були вручені квіти та диплом учасника Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Чернігівське відлуння-2».

На завершення фестивалю своїми враженнями від проведення «Чернігівського відлуння» – 2017 поділилася фундатор фестивального руху моновистав в Україні: Президент – художній керівник фестивалю «Відлуння» Ніна Мазур, яка відзначила високий рівень виконавської майстерності учасників фестивалю та організаційного забезпечення, привітала чернігівських театралів, які за п’ять фестивальних днів побачили цілу галерею «маленьких неповторних шедеврів», окреслила перспективи подальшої співпраці з Чернігівським театром.

Зі словами вдячності на адресу керівництва області за сприяння у проведенні фестивалю звернувся генеральний директор театру Сергій Мойсієнко, а художній керівник театру Андрій Бакіров подякував організаторам, учасникам та членам експертної групи фестивалю, які відгукнулися на запрошення і приїхали до Чернігова, а також шановним чернігівським глядачам – за відданість театральному мистецтву, прихильне сприйняття творчих робіт виконавців моновистав та підтримку новаційного мистецького проекту під назвою «Чернігівське відлуння».

На прохання директора цьогорічного фестивалю Сергія Мойсієнка глядачі гучними аплодисментами проголосували за втілення проекту «Чернігівське відлуння-3», проведення якого передбачається у травні 2018 року, після чого він оголосив урочисте закриття Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Чернігівське відлуння-2».

Тож будемо усі разом чекати на реалізацію цього надзвичайно цікавого, захоплюючого міжнародного театрального проекту, який дарує нам можливість доторкнутися до високодуховної творчості незалежно від національності, мови, країни.

До нових зустрічей на фестивальному «Чернігівському відлунні»!

Раїса МІНЕНКО, керівник літературно-драматургічної частини Чернігівського академічного музично-
драматичного театру імені Т.Шевченка



Теги:Чернігівський театр, фестиваль


Читайте також



Коментарі (0)
avatar