реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чернігівська ТЕЦ: якщо раптом вибухне...



Народна мудрість говорить: дурень вчиться на власних помилках, а розумний – на чужих. Чи здатна, чи вміє чернігівська влада вчитися на чужих помилках?
Судіть самі.

Рік тому, 29 березня 2012 року, у Чернігівській міській раді відбулося представлення технічного аудиту місцевої ТЕЦ, яка перебуває в комунальній власності, здійсненого на замовлення міського голови.
У цьому піар-заході взяли участь керівництво ТОВ «ТехНова», що орендує у міської громади ТЕЦ, та фахівці з чеського АТ «АLTA» з партнерами – кампанією «АВВ» та «H&D Engineering».
Чеські фахівці за результатами технічного аудиту запропонували проект можливої модернізації Чернігівської ТЕЦ шляхом будівництва нового енергоблоку з котлом, що працює за технологією «ЦКС» (циркулюючий киплячий шар). Такий котел має коефіцієнт корисної дії біля 90% та значно зменшує забруднення повітря. А головне, зможе працювати без російського газу не тільки на вугіллі, але й на альтернативному місцевому паливі (торф, біомаса).
На думку цих фахівців, вартість реалізації цього проекту може сягнути 100-140 млн. євро при окупності у 8-10 років та може тривати щонайменше 6-7 років. Звідки і на яких умовах будуть залучатися інвестиції, а отже реальність цього проекту, який повинен зменшити кабальну залежність України від імпортованого з Росії газу, мова на цьому, звісно, представленні не йшла.

Після цього будь-яких значущих подій, крім продовження 26 червня 2012 року міською радою договору оренди цілісного майнового комплексу комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська ТЕЦ» цим же ТОВ «ТехНова» ще на 10 років, не відбулося. Можна хіба що згадати подію 22 жовтня 2012 року, коли начебто через пошкодження лінії 110 кВ на території ТЕЦ виникло аварійне зниження напруги на окремих дільницях міської електромережі.

Варто було б начебто заспокоїтися і чекати, коли відповідальні орендарі відповідно до затвердженого міськрадою «Стратегічної програми розвитку "Чернігівської ТЕЦ" до 2022 року», разом з чехами (чи ще з кимось) модернізують стареньку "Чернігівську ТЕЦ".

І ось вже у цьому році, у п’ятницю, 29 березня 2013 року, о 15 год. 15 хв. у м. Світлодарськ Донецької області раптом сталася велика пожежа на одній з найпотужніших теплоелектростанцій України – Вуглегірській ТЕС потужністю 3600 МВт. На станції запалав другий блок потужністю у 300 МВт, введений у експлуатацію у 1973 році. Займання почалося, начебто, на обладнанні, яке перетворює вугілля на пил. Потім вогонь поширився на покрівлю всієї будівлі ТЕС і фактично знищив 4 з 7 енергоблоків ТЕС. У результаті пожежі на ТЕС одна людина загинула. Щонайменше 12 тисяч жителів міста Світловодська залишилися без опалення свого житла.

Після Чорнобильської катастрофи, мабуть, за наслідками це - найбільша техногенна аварія в українській електроенергетиці.

Отже, ніхто не може гарантувати, що подібна аварія не може статися і на орендованій у громади ТОВ «ТехНова» "Чернігівської ТЕЦ" потужністю у 210 МВт, внаслідок чого половина 300-тисячного міста Чернігова може опиниться без теплопостачання.
Нагадаю, що сьогодні на «Чернігівській ТЕЦ» є чотири котли з рідким шлаковидаленням, які введені в експлуатацію у 1961-1965 рр. і один газовий котел - 1974 р.

Тому мешканців Чернігова не можуть не турбувати щонайменше такі питання:

1. Чи існує у влади хоч якійсь план на випадок подібної аварії на «Чернігівській ТЕЦ»?

2. Чи є на виконання цього плану матеріальні і кадрові ресурси?

3. Хто відповідальний за виконання цього плану і чи навчені діяти в цій ситуації керівники міста і працівники відповідних служб?

Ініціювати перевірку і проконтролювати стан готовності міста до подібної аварії повинні першу чергу народні обранці – депутати Чернігівської міської ради.

Сергій Соломаха












P.S. Неофіційний пошук відповідей на ці питання виявився невдалим.

P.S.S. Більше про представлення технічного аудиту"Чернігівської ТЕЦ", що відбулося у Чернігівській міській раді рік тому, 29 березня 2012 року, у публікації газети "Сіверщина" "Чи врятують чехи чернігівців від газової монополії Росії?" та на її сайті http://siver.com.ua/news/chi_vrjatujut_chekhi_chernigivciv_vid_gazovoji_monopoliji_rosiji/2012-04-02-9798








Коментарі (3)
avatar
1
Углегорская ТЭС была построена в 1972 году и естественно она требовала вложений, модернизации, так же как и Черниговская!!! коммунисты уже давно требуют обновления инфраструктуры, но наша власть только воровать умеет!!! если бы меньше крали и не "экономили" на угле, то этой катастрофы не было бы!!! а теперь остается сидеть и ждать, какая ТЭС взорвется следующей!! может Черниговская???
avatar
2
да в Союзе из Хацапетовки (историческое название Светлодарска) могли индустриально развитый город сделать, а при нынешних политиках скоро вся страна Хацапетовкой станет!!! здесь еще стоит задуматься, что Янык родом из тех мест, да деньги не вкладывал, а мы ему и подавно не нужны!!!!!!
avatar
3
На українському фондовому ринку 1 квітня 2013 року спостерігається значне падіння, основним чинником якого став обвал котирувань акцій ПАТ "Центренерго, які знизилися на 14,43% на тлі інформації про пожежу 29 березня 2013 року на Вуглегірській теплоелектростанції, яка входить до активів цього ПАТ.
Вага в індексі UX акцій ПАТ "Центренерго" становить 17,99%.
avatar