реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівська облрада підтримала добровольців

Депутати одностайно схвалили звернення Чернігівської обласної ради до Президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради України Андрія Парубія, прем’єр – міністра України Володимира Гройсмана щодо підтримки законопроекту «Про визнання добровольців учасниками бойових дій, їх соціальний і правовий статус», яке виніс на розгляд сесії голова постійної комісії з питань охорони здоровя, соціального захисту населення та у справах учасників АТО Микола Дейкун.

Громадські активісти прийшли до зали з промовистим гаслом «Вони загинули за Україну та досі без визнання!». Голова обласної громадської організації «ГРІМ» Вадим Йовенко схвильовано говорив про загиблих на сході добровольців, про вшанування їхньої пам’яті, про відновлення соціальної справедливості, озвучив вимоги активістів. Прочитаний Вадимом вірш полеглого днями на Донеччині бойового побратима добровольця з УДА Івана Жукова (позивний Жук) схвилював присутніх: оплески й дружнє «Героям слава!».

«Шумлять вітри, ламають ніжні віти…

Від вибухів здригається земля.

Ми стоїмо, ми – українські діти.

На захисті Вітчизни ти і я.

Сьогодні бій. Пішли вперед герої –

Чернігівські звичайні пацани…

Не відали вони такої долі.

Та не здригнулися під мінами вони…» – такі вірші з фронту нікого не залишають байдужими.

Згаданий законопроект вкрай важливий: визнає правовий статус осіб із числа добровольців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпечення її проведення, перебуваючи саме в зоні АТО, але не були включені до складу Збройних Сил України, підрозділів Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

Добровольчі формування були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Особам з числа добровольців, які отримали поранення, контузії, каліцтва, що унеможливило в подальшу участь у бойових діях у зоні проведення АТО, статус учасника бойових дій надаватиметься незалежно від кількості днів залучення до проведення антитерористичної операції.

Законопроект також передбачає соціальні гарантії сім’ям осіб, які загинули (пропали безвісти, визнані померлими) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у ході проведення АТО.

На думку голови обласної державної адміністрації Валерія Куліча, ігнорувати в країні, яка воює, наявність добровольців – неправильно.

– Ситуація з добровольцями дійсно складна. Тому що, як і у свій час багато хто поприписувався до чорнобильців, нині чимало приписується й до добровольців. Та таке явище аж ніяк не применшує заслуг цих хлопців, які дійсно за покликом серця пішли на фронт захищати нашу країну, – озвучив свою позицію очільник ОДА на брифінгу. – Безумовно, обов’язок держави врегулювати це питання.

Ділити захисників на достойних статусу учасників бойових дій і тих, хто не вартий його, – таки ж не на часі. Україна – одна на всіх.

Ольга ЧЕРНЯКОВА "Час чернігівський"



Теги:російсько- українська війна, доброольці, Чернігівська обласна рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar