реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівщина: тривожне прикордоння

Місцева влада радить мешканцям прикордонних з Росією сіл переселятися в інші села, де не обстрілюють. Так у Сеньківці, яка колись була знаменитою стиком кордонів трьох держав, лишилося жити менше десятка жителів. А селяни з Кам’янської Слободи Новгород- Сіверського району переселилися у південне селл району – у Дігтярівку. Адже 250 обстрілів за тиждень – таку цифру зафіксували прикордонники на Чернігівщині. На жаль, наші їм не відповідають… Прикордоння Чернігівщини стає безлюдним…

А що ж по ту сторону кордонів?

Хоча всі аналітики ймовірність нападу зі сторони Білорусі оцінюють як дуже низьку, але насичення Білорусі російськими військовими продовжується. Так опозиційне видання «Гомельські флагшток» повідомило, що низка сільрад Гомельського району отримали припис підготувати місця для проживання російських військовослужбовців. «Наразі ведеться пошук та підготовка місць їхньої можливої дислокації. Час прибуття та кількість російських військовослужбовців джерелу невідома», - інформує видання.

Білоруська влада пильно дбає про інтереси російського «старшого брата» - так прокуратура Гомельського району готує кримінальні справи за будь-яку зйомку військової техніки. Про це повідомив прокурор Гомельського району Владислав Жураковський у виступі перед колективом Гомельського лісгоспу (знають, де можуть бути партизани!). Білорусу, який всього лише показав колоні російських військових середній палець, дали 15 діб ув’язнення.
Тим часом у Білорусі триває до кінця листопада призов на строкову службу.

А в брянських соціальних мережах останніми тижнями різко збільшилась кількість повідомлень про похорони контрактників. Це співпало з відправленням насильно мобілізованих росіян на лінію фронту. Так, повідомляється про загибель двох мешканців села Домашево Сергія Дмуховського та Івана Чулакова. Оскільки ні про їх звання, ні про службу за контрактом не повідомляється, можна припустити, що вони були мобілізованими нещодавно. А 32-річний футболіст із Новозибкова Руслан Єрмошко, підкреслюють брянські медіа, служив за контрактом і також загинув в Україні.

А брянський губернатор Богомаз заявив, що в області «наносились ракетні удари, заходила авіація, наносила бомбові удари, заходили і ДРГ і вертолітні групи, які залітали і наносили удари по нашим об’єктам”. І тут же брянці з ностальгією розповідають про гулянки біля монументу «Три сестри». Минулося…

Офіційна інформація на Брянщині дуже скупа, а опозиційних медіа практично нема – тому зібрати інформацію дуже важко. Але все ж дещо проривається: так повідомляється про загибель двох прикордонників і поранення ще одного, які підірвались на міні. Анонімні мешканці Брянщини скаржаться, що тепер родичі з України погрожують повбивати їх. Отак несподівано війна приходить туди, звідки вийшла – в Росію.

Тим часом росіяни з мінометів та артилерії б’ють по рештках “дружби», яку так довго насаджували у чернігівському прикордонні. Знищені корови, побиті хати, покинуті садиби – таким зараз є прикордоння.

Василь ЧЕПУРНИЙ,
Чернігівська область

На фото: навіть на в’їзній стелі у місто Погар не вдається приховати українське коріння Стародубщини – подивіться на синьо- жовтий герб міста у верхній частині стели.



Теги:широка війна, Гомель, Новгород- Сіверська громада, Стародубщина, Сеньківка


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Давно назріла потреба військових поселень. Обезлюднення прикордоння тільки послаблює. Згадаймо з історії. Закріплення відвойованих територій починалося з улаштування укріплень.
avatar